Κόσμος|04.02.2022 14:54

Τουρκία: Επιμένει ο Ερντογάν να προσκαλεί το Ισραήλ για αγωγό φυσικού αερίου

Μαρία Ζαχαράκη

Να εκμεταλλευτεί το κενό που αφήνει το πάγωμα του EastMed προσπαθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «προσκαλώντας» συνεχώς το Ισραήλ να συνεργαστούν για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Επιστρέφοντας από την Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για τον EastMed από τους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο και είπε ότι ήταν φυσικό οι ΗΠΑ να κάνουν πίσω στο πρότζεκτ γιατί κατάλαβαν ότι δεν είναι οικονομικό. «Φυσικά, αυτές οι μελέτες δεν είναι τόσο απλοί αριθμοί, είναι πολύ σοβαροί αριθμοί. Κατά τη γνώμη μου, οι ΗΠΑ έπρεπε να αποσυρθούν από εδώ, γιατί δεν μπορούσαν να βρουν αυτό που περίμεναν και δε βρήκαν αυτό το πρότζεκτ συμφέρον από οικονομική άποψη. Διαφορετικά, οι ΗΠΑ δε θα είχαν αποσυρθεί αν έβλεπαν ότι αυτό το έργο θα απέδιδε», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάζει ότι ήδη βρίσκονται στα σκαριά συζητήσεις με το Ισραήλ για νέο αγωγό.

«Χρησιμοποιούμε ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας, αλλά πέρα ??από αυτό, θα συνεργαστούμε και για ένα κοινό έργο για τη μεταφορά του στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας με τον κ. Χέρτζογκ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Το θέμα αυτό θα το συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ). Έχουμε ήδη ανοίξει το δρόμο με το Ισραήλ κατά το παρελθόν», επισήμανε, τοποθετώντας την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία στα μέσα Μάρτη, ενώ αρχικώς την είχε προαναγγείλει για αρχές Φεβρουαρίου.

Κάποια πλοία θα σταλούν και στη Μεσόγειο

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαρίθμησε και πάλι τα γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη που διαθέτει η Τουρκία, ορίζοντας ότι κάποια από αυτά είναι για τη Μαύρη Θάλασσα, και κάποια άλλα θα εκτελέσουν δραστηριότητες στην ανατ. Μεσόγειο, χωρίς να προσδιορίζει το πότε. «Τι λέμε στην περιοχή; Ότι οι Τούρκοι στη Βόρεια Κύπρο έχουν δικαιώματα εδώ. Και για αυτά τα δικαιώματα προβαίνουμε κι εμείς σε βήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 3 γεωτρύπανα και αγοράσαμε και 4ο. Διαθέτουμε επίσης 2 πλοία σεισμικών ερευνών. Έχουμε πλέον καθορίσει το πεδίο των δραστηριοτήτων τους. Κάποια από αυτά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και κάποια θα συνεχίσουν στη Μεσόγειο εφεξής. Φυσικά, εφόσον έχουμε δικά μας πλοία, αυτό θα μειώσει σημαντικά το κόστος μας. Ας ελπίσουμε ότι με αυτά τα πλοία θα υπάρξει διαφορά για εμάς, ώστε να προσφέρουμε φυσικό αέριο στον λαό μας, ειδικά τώρα, από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να παίρνουμε αποτελέσματα από το τεμάχιο του Σαγγάριου και από τις ενέργειες και τις γεωτρήσεις που έχουμε κάνει σε αυτές τις περιοχές. Έτσι, η δύναμή μας στο μέλλον θα αυξηθεί πολύ περισσότερο», ανέφερε, προσπαθώντας να ανάγει και πάλι το θέμα του φυσικού αερίου σε εθνική υπόθεση επιβίωσης.

Έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια σύνοδο κορυφής σε επίπεδο ηγετών

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ουκρανικό, εκφράζοντας την επιθυμία να πραγματοποιήσει μία συνάντηση κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. «Δυστυχώς, η ένταση αυξάνεται στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Δηλώσαμε συγκεκριμένα στον κ. Ζελένσκι ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε –αν χρειαστεί- για να μειώσουμε την ένταση. Μου είπε ότι "είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι χρειαστεί, οποιοδήποτε βήμα. Τη στιγμή που θα με πάρετε τηλέφωνο, την επόμενη μέρα, μετά από δύο ημέρες ό,τι μου πείτε, όπου μου πείτε, εγώ θα πάω», σημείωσε. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ήδη υπάρχει θετική απάντηση και από τον Πούτιν. «Τώρα θα αποφασίσουμε την ημερομηνία. Ελπίζω να κάνουμε αυτή τη συνάντηση μαζί με τον κ. Πούτιν και τον κ. Ζελένσκι σε υψηλό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε με τον κ. Ζελένσκι. Πιστεύω ότι θα δώσει την ευκαιρία σε κάτι καινούριο. Αυτή η ελπίδα προέκυψε μέσα μου κατά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι. Ελπίζω το τέλος να είναι καλό. Δεν θέλω να κοιτάζω το ποτήρι μισο - άδειο, αλλά μισο - γεμάτο. Ως εκ τούτου, δίνω μεγάλη σημασία στη συνάντηση με τον κ. Πούτιν», είπε ο Ερντογάν.

«Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια σύνοδο κορυφής σε επίπεδο ηγετών ή συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για αυτό το θέμα. Του εξέφρασα την άποψη ότι η κλιμάκωση του ζητήματος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας από τον διεθνή Τύπο θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Σε αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφερόμαστε ειρηνικά και με σχολαστική ευαισθησία. Η μετατροπή διμερών θεμάτων ευρω-ατλαντικές διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια οδηγεί σε μπλοκάρισμα και τις δύο πλευρές. Ωστόσο, εάν οι δύο διαστάσεις αξιολογηθούν χωριστά και αντιμετωπιστούν με τη δική τους δυναμική, η πιθανότητα λύσης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας Δύση και ΗΠΑ ότι δεν κάνουν τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα.

Η Δύση τα ανακατεύει αντί να τα λύσει – Δεν υπάρχει ικανός ηγέτης

«Πρώτα από όλα, πρέπει να πω πολύ ξεκάθαρα ότι δυστυχώς, η Δύση δεν έχει συμβάλει καθόλου στη λύση αυτού του ζητήματος μέχρι τώρα. Μπορώ να πω ότι μάλλον τα ανακατεύουν περισσότερο. Μια τέτοια κατάσταση υπάρχει. Δίνω μεγάλη σημασία στη συνάντηση με τον Ζελένσκι, γιατί στη συνάντηση με τον Ζελένσκι είδα ότι ήδη συμφωνούμε σε πολλά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή αλλά για να λυθεί αυτό το θέμα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας. Πριν, υπήρχε μια Μέρκελ όταν υπήρχε ανάγκη και μπορούσε πραγματικά να κρατήσει το κλειδί της λύσης. Αλλά δεν υπάρχει τέτοιος ηγέτης αυτή τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε άλλους (ηγέτες)», είπε προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον μόνο ικανό ηγέτη για διαμεσολάβηση αυτή τη στιγμή. «Όταν εξετάζουμε την κατάσταση στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιδείξει μία θετική στάση στο θέμα αυτό. Στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος και αποτέλεσμα. Το βλέπουμε ξεκάθαρα κι εδώ. Ελπίζουμε ότι, μετά τη συνάντησή μας με τον κ. Πούτιν, εάν μας ανατεθεί ο ρόλος διαμεσολαβητή, θα δεχθούμε να μεσολαβήσουμε κι ελπίζουμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ειδήσεις τώραφυσικό αέριοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαEast MedΙσραήλ