Κόσμος|07.02.2022 19:22

Fight Club: Εν μέσω αντιδράσεων αποκαταστάθηκε το φινάλε της εμβληματικής ταινίας στην Κίνα

Newsroom

H κινεζική streaming πλατφόρμα Tencent Video αποκατέστησε το αυθεντικό φινάλε της ταινίας Fight Club, αφότου η έκδοση που κυκλοφόρησε αρχικά στη χώρα, πρόβαλλε μία εκδοχή κατά την οποία, η αστυνομία αντιλήφθηκε άμεσα το σχέδιο του πρωταγωνιστή, Τάιλερ Ντέρντεν, και συνέλαβε εγκαίρως όλους τους εγκληματίες.

Η ολική αντιστροφή από την πλατφόρμα της αντικαπιταλιστικής, αναρχικής κατάληξης της εμβληματικής ταινίας του 1999, με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ, Έντουαρντ Νόρτον και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την εκδοχή του Tencent Video, ο αφηγητής, τον οποίο υποδύεται ο Έντουαρντ Νόρτον, όντως σκοτώνει το φανταστικό alter ego του, Τάιλερ Ντέρντεν (Μπραντ Πιτ), ωστόσο, το φινάλε με τον ολικό βομβαρδισμό των ουρανοξυστών, κόπηκε. Αντ’ αυτού, οι κινέζοι θεατές βρέθηκαν μπροστά από μία κενή οθόνη, από την οποία περνούσε ένα κείμενο που τούς εξηγούσε ότι οι αρχές είχαν νικήσει. «Αντιλαμβανόμενη γρήγορα όλο το σχέδιο, η αστυνομία συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας την έκρηξη της βόμβας», ανέφερε το κείμενο. «Ο Τάιλερ, μετά τη δίκη, στάλθηκε σε ψυχιατρείο για θεραπεία. Πήρε εξιτήριο το 2012», συνέχιζε. 

Ελάχιστες ξένες παραγωγές φτάνουν στους κινέζους θεατές

Η ιστορία του Fight Club δεν είναι πρωτότυπη στην Κίνα, που έχει κάποιους από τους πιο αυστηρούς κανόνες στον κόσμο, αναφορικά με τη λογοκρισία. Κάθε χρόνο, ελάχιστες ξένες παραγωγές εγκρίνονται για κυκλοφορία από τις αρχές – και αυτές, πολύ συχνά, περικόπτονται σημαντικά. Ωστόσο, η αντιστροφή του φινάλε μίας ταινίας, είναι σπάνια.

Την αντεστραμμένη παραλλαγή του Fight Club αντιλήφθηκαν θεατές στη χώρα που είχαν δει την πρωτότυπη ταινία στο παρελθόν. «Το Tencent Video δε διαγράφει μόνο σκηνές, διαστρεβλώνει και την πλοκή», σχολίασε χρήστης – θεατής μετά την παρακολούθηση της ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ. Θέση για τη λογοκρισία της εν λόγω ταινίας πήρε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που περιέγραψε τις αλλαγές ως «δυστοπικές».

Η θύελλα αντιδράσεων είχε ως αποτέλεσμα, το Σαββατοκύριακο που μάς πέρασε, να αποκατασταθεί το αυθεντικό φινάλε της ταινίας στην πλατφόρμα, όπως έγινε γνωστό από εγχώριους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχετικούς με το σινεμά. Η αποκατάσταση, όμως, έφερε και νέες αντιδράσεις, καθώς κάποιοι σχολίασαν ότι πρόκειται για παραδοχή της υπερβολικής λογοκρισίας από μέρους της πλατφόρμας.

Fight ClubΚίναειδήσεις τώραλογοκρισία