Κόσμος|14.02.2022 16:54

Ουκρανία: «Η ασφάλεια της χώρας είναι η ασφάλεια της Ευρώπης» δήλωσε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με Σολτς

Newsroom

Η ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της ουκρανική κρίσης θεωρείται ο νέος διπλωματικός μαραθώνιος που ξεκινά από σήμερα Δευτέρα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, παρόλο που ο Ρώσος πρόεδρος έχει διακινήσει στον Αμερικανό ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως η Μόσχα δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε από τη Δύση.

Την ίδια ώρα κρίσιμη θεωρείται η διπλωματική εκστρατεία που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Αρχικά έφτασε στο Κίεβο και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ τη Τρίτη θα φτάσει στη Μόσχα για να μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, οι δηλώσει των δύο ανδρών μετά τη συνάντηση δεν ήταν ενθαρρυντικές όσον αφορά στην αποκλιμάκωση.

«Η ασφάλεια της χώρας είναι η ασφάλεια της Ευρώπης» δήλωσε ο Ζελένσκι

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο κ. Ζαλένσκι σημείωσε ότι η «ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης» ενώ δήλωσε: «Δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα ουκρανικά σύνορα. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Αναμένουμε από τη Ρωσία να λάβει σαφή μέτρα για την επίλυση της κατάστασης».

Παράλληλα ο κ. Ζελένσκι -απευθυνόμενος εμμέσως στον Βλάντιμιρ Πούτιν- δήλωσε ότι «ορισμένοι ηγέτες υπαινίσσονται ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να μιλά για το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτή η απόφαση είναι δική μας». Υπογραμμίζεται ότι η Μόσχα έχει θέσει ξεκάθαρα πως η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία είναι κόκκινη γραμμή.

Για κυρώσεις μίλησε ξανά ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι αναμένει σαφή βήματα προς την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι θα κάνει ξεκάθαρο στον Πούτιν ότι οποιαδήποτε εισβολή θα έχει βαριές οικονομικές συνέπειες.

Δήλωσε παράλληλα ότι η ΕΕ επεξεργάζεται ένα πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής και ότι η απόφαση για την επιβολή τους θα μπορούσε να ληφθεί ανά πάσα στιγμή αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή. Ο Σολτς πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία λογική δικαιολογία για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα ουκρανικά σύνορα και ότι η Γερμανία αναμένει από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει διάλογο για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το Κίεβο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. «Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Ζελένσκι: Γεωπολιτικό όπλο ο Nord Stream - Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία θεωρεί ότι ο ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «γεωπολιτικό όπλο». Ο Nord Stream 2 αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς θα εγγυάτο την ασφάλεια. «Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία.

Η συνάντηση Πούτιν - Λαβρόφ

Πούτιν και Λαβρόφ συναντήθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να σημειώνει στον Ρώσο πρόεδρο  ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων και διαλόγου ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση δεν έχουν εξαντληθεί παρόλο που οι απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για όσα ζητεί η Μόσχα δεν κρίνονται «ικανοποιητικές». Ωστόσο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Έχουμε ήδη προειδοποιήσει περισσότερες από μία φορές ότι δεν θα επιτρέψουμε ατελείωτες διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα», δήλωσε ο Λαβρόφ αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες». «Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητές μας απέχουν πολύ από το να εξαντληθούν... Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

ειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΝΑΤΟΡωσίαΣεργκέι Λαβρόφ