Κόσμος|14.02.2022 21:34

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία από το Κίεβο στο Λβιβ

Newsroom

Από το Κίεβο στο Λβιβ της Ουκρανίας μεταφέρουν οι ΗΠΑ το προσωπικό της πρεσβείας τους που είχε απομείνει, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επικαλούμενος τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο οι ΗΠΑ είχαν δώσει εντολή προς το αμερικανικό προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, το οποίο δεν σχετίζεται με επείγουσες υπηρεσίες, να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN.

Διάγγελμα Ζελένσκι: Ενημερώθηκα ότι την Τετάρτη θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας», με τον ύμνο του έθνους να παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και τη σημαία να υψώνεται σε δημόσια κτίρια, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί η χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται ρωσική εισβολή.

«Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ενότητά μας», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Ουκρανούς και ανακοίνωσε το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, οι μισθοί για τους στρατιώτες θα αυξηθούν κατά 30% και θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

 

Το διάταγμα προβλέπει επίσης τον ταχύτερο σχηματισμό και την επέκταση του μεγέθους των νεοσύστατων δυνάμεων εδαφικής άμυνας που βασίζονται σε στρατεύσιμους πολίτες. Ο στρατός των 261.000 της Ουκρανίας θα επιβλέπει τη νέα υποστηρικτική δύναμη. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι 1,5 ως 2 εκατομμύρια πολίτες θα ενταχθούν σε έναν ήδη εκπαιδευμένο πυρήνα 11.000 νεοσυλλέκτων και δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Ουκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαΗΠΑπρεσβείαπόλεμος