Κόσμος|15.02.2022 17:12

Ουκρανία - ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά

Newsroom

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας, όμως κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».

Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει μια ρωσική απάντηση στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια.

«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης: Μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων και κρίσιμη συνάντηση Πούτιν - Σολτς

Το πρώτο θετικό σημάδι αποκλιμάκωσης της κρίσης ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία καταγράφηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όσοι στρατιώτες ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους στα σύνορα Λευκορωσίας και Ουκρανίας θα επιστρέψουν σταδιακά στις θέσεις τους. Φυσικά, ο πλανήτης εξακολουθεί να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα εύφλεκτα διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αρκεί μία σπίθα για να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εικόνες και βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έδειξαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα να ανεβαίνουν σε βαγόνια και να αποχωρούν από το σημείο των ασκήσεων, για τη Μόσχα αυτή είναι η απόδειξη των ισχυρισμών της . Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αλλά και τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ιστορική ημέρα, η οποία φανερώνει την «πλήρη αποτυχία της δυτικής προπαγάνδας».

«Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα αποτυχίας του δυτικού προπαγανδιστικού πολέμου. Ντροπιασμένοι και κατεστραμμένοι χωρίς να ρίξουν ούτε μια βολή», έγραψε στο Facebook η Ζαχάρεβα.

Σημειώνεται ότι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ενώ τόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και αναφορές από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μίλησαν για προγραμματισμένη εισβολή την Τετάρτη. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος σε έκτακτο διάγγελμά του τη Δευτέρα, ανακήρυξε την εν λόγω ημέρα, ως εθνική γιορτή ενότητας της χώρας.

Συνεχίζονται κανονικά οι υπόλοιπες στρατιωτικές ασκήσεις - Δυσπιστία από την Ουκρανία

Παρά την μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή των συνόρων, οι υπόλοιπες στρατιωτικές ασκήσεις συνεχίζονται κανονικά, ενώ η αμερικανική εταιρεία Μάξαρ δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Η ουκρανική πλευρά διαμήνυσε επισήμως ότι περιμένει αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα πράγματι αποσύρονται. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα, απαντώντας στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σημείωσε: «Εάν δούμε μια απόσυρση, θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση».

Ο Πούτιν θέλει να μιλήσει με τη Δύση για θέματα ασφαλείας υποστηρίζει το Κρεμλίνο

Παράλληλα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Σολτς -  Πούτιν στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αναμένει «παρατεταμένες» συνομιλίες μεταξύ του καγκελάριου της Γερμανίας και του Ρώσου προέδρου, καθώς οι δύο άνδρες έχουν «πολλά θέματα να συζητήσουν», όπως αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων στη Μόσχα.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία την Τετάρτη ως «αβάσιμη υστερία που αποσκοπεί στην αύξηση της έντασης». Ερωτηθείς για την αντίδραση του Ρώσου προέδρου στις δυτικές αναφορές για σχεδιαζόμενη εισβολή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν αστειεύτηκε «δεν είναι ο ακριβής χρόνος πολέμου όταν θα αρχίσει ο πόλεμος που θα δημοσιευθεί»;

Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN από το Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, η Γερμανία άκουσε με ικανοποίηση την μερική απόσυρση στρατευμάτων της Ρωσίας, η οποία ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο Όλαφ Σολτς έφτανε στη Μόσχα, γεγονός που οι Γερμανοί δεν θεωρούν τυχαίο.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι η Ρωσία συνεχίζει τα στρατιωτικά Γυμνάσια στην Λευκορωσία με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών. Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες για τη συζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ο Σολτς αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (πιθανότατα moratorium), ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα πλήρους ένταξης, γεγονός που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Κρεμλίνο.

Σε κάθε περίπτωση ο Σολτς θα τονίσει για ακόμα μία φορά πως σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία θα είναι άνευ προηγουμένου, κάτι που έχουν σημειώσει τόσο οι Αμερικανοί, όσο και η Κομισιόν.  Ο Καγκελάριος της Γερμανίας μεταβαίνει στη Μόσχα κρατώντας στα χέρια του και το ισχυρό χαρτί της μεταφοράς του ρωσικού αεριού Nord Stream 2.

Ο Καγκελάριος Σολτς, όπως και ο Μακρόν αρνήθηκε να κάνει το ρωσικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και όλα δείχνουν πως τις επόμενες ώρες αναμένουμε ακόμα μία φωτογραφία με το πελώριο πολυσυζητημένο τραπέζι. Στο Βερολίνο ωστόσο υπάρχει η αίσθηση ότι η Μόσχα αυτή τη φορά επιθυμεί να διαπραγματευτεί σοβαρά.

ΝΑΤΟΓενς ΣτόλτενμπεργκΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμος