Κόσμος|15.02.2022 21:42

Ουκρανία: Ο διπλωματικός πυρετός και οι λεπτές ισορροπίες - Το πολυαναμένομενο διάγγελμα Μπάιντεν και ο νεκρός ρωσόφωνος στο Λουγκάνσκ

Newsroom

Παρατείνεται ο διπλωματικός πυρετός στην ουκρανική κρίση με την αποκλιμάκωση και την αποφυγή της ρωσικής εισβολής να αποτελεί ένα βασικό σενάριο για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε κατόπιν συνάντησης με τον Όλαφ Σόλτς ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο αφήνοντας ωστόσο αιχμή προς το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαμηνύουν ότι η Μόσχα δεν έχει κάνει αρκετά.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στο διάγγελμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν κι ενώ το απόγευμα ένα νέο επεισόδιο προκάλεσε αναταραχή καθώς νεκρός έπεσε ρωσόφωνος πολιτοφύλακας από ουκρανικά πυρά. 

Το κρίσιμο διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα προβεί σήμερα σε διάγγελμα, στις 22.30 ώρα Ελλάδας, σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε μια μερική απόσυρση των δυνάμεών της που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει από τον Λευκό Οίκο «μια σύντομη δήλωση σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Θα επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διπλωματικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι η καλύτερη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί, όμως είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο», διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος.

Ανταλλαγή πυρών στο Λουγκάνσκ - Νεκρός ρωσόφωνος πολιτοφύλακας

Νεκρός ένας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας σε επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN o Θανάσης Αυγερινός από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στη ρωσόφωνη περιφέρεια του Λουγκάνσκ η οποία είναι μία από τις δύο στο Nτονμπάσκ που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Από τα πυρά των ουκρανών σκοτώθηκε ένας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας, με τους ρωσόφωνους να ανακοινώνουν ότι έχουν απαντήσει στα πυρά των ουκρανικών θέσεων.

Μέχρι στιγμής, όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός δεν είναι γνωστό αν αυτό εντάσσεται σε κάποια προβοκάτσια όπως πολλοί ανέμεναν για να ξεκινήσουν ενδεχομένως και κάποια μεγαλύτερα επεισόδια ή αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. 

HΠΑ για ουκρανική κρίση: Δεν έχουμε δει αποδείξεις για την απόσυρση ρωσικών δυνάμεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της.

ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το πρωί της Τρίτης καλωσόρισε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας, όμως κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».

Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει μια ρωσική απάντηση στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια.

«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Κάλεσμα Λαβρόφ σε Μπλίνκεν για έναν ρεαλιστικό διάλογο

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον και κάλεσε τον ομόλογο του σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων επαφών σε διαφορετικά επίπεδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως και ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Δε θέλουμε πόλεμο - Δεν πήραμε εποικοδομητική απάντηση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και για αυτό πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δύση για να διασφαλισθεί η ίση ασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Κρεμλίνο ωστόσο επισήμανε ότι η Μόσχα δεν πήρε εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας,

«Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle, αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλιών, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δε θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.

Διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για τον ρόλο του, υπενθύμισε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι «ήμασταν μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας», προσθέτοντας ότι «υπήρξε πόλεμος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πως «ήταν ένα κακό παράδειγμα, που όμως υπήρξε»

Ο Πούτιν αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, είπε ότι αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

ΡωσίαΤζο Μπάιντεννεκρόςπόλεμοςειδήσεις τώραΝΑΤΟΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία