Κόσμος|21.02.2022 22:49

Ρωσία-Ουκρανία: Επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Πούτιν

Newsroom

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Πληροφορίες φέρουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει διάγγελμα στον ουκρανικό λαό μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας. Το Κίεβο έχει ήδη ζητήσει κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προσήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς για να ακολουθήσει εν συνεχεία το διάγγελμα, στο οποίο και ανακοίνωσε την αναγνώριση των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αντιδράσει με αποφασιστικότητα

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη».

Ουκρανίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΒολοντιμίρ ΖελένσκιΗΠΑΤζο ΜπάιντενΡωσία