Κόσμος|22.02.2022 19:21

Καθηγητής Χρηστίδης: Τα τρία συμπεράσματα από την κίνηση Πούτιν σε Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ

Τίμος Φακαλής

Χαμένη βγαίνει η Ουκρανία σε ότι αφορά την εδαφική της ακεραιότητα μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Χρηστίδης στο ethnos.gr, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΠΑΜΑΚ), το Κίεβο δεν έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα γιατί δεν έχει την στρατιωτική στήριξη της Ουάσιγκτον.

Η Ουκρανία είναι ένα αδύναμο κράτος και στα αδύναμα κράτη ένας από τους βασικούς δείκτες κρατικής αδυναμίας- στη θεωρία των διεθνών σχέσεων- είναι η ικανότητά του να προασπίζονται την εδαφική τους ακεραιότητα και να ελέγχουν την εδαφική τους επικράτεια. «Η Ουκρανία μετά την κρίση του 2014 παρά το μέγεθος και τους πόρους που έχει είναι ένα αδύναμο κράτος και η Ρωσία έχει παίξει πάνω σε αυτό».

Δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι επιδεινώνονται οι σχέσεις Ρωσίας με την Δύση. Θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τον Καναδά ενώ αναμένεται η αντίδραση της ΕΕ.

Μια τρίτη διάσταση είναι ότι η ρωσική κοινωνία θα κλειστεί πιο πολύ στον εαυτό της με ένα ιδεολόγημα ρωσικού εθνικισμού αποκατάστασης της αξιοπρέπειας της Ρωσίας, κόβοντας γέφυρες με τον υπόλοιπο κόσμο. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία αποσχισθεισών περιοχών.

Το ίδιο είχε κάνει και το 2008 με τις περιοχές τότε της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που είχαν αποσχισθεί από τη Γεωργία. Στις εν λόγω περιοχές εξάλλου σταθμεύουν πια ρωσικά στρατεύματα. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν κηρύξει μονομερώς της ανεξαρτησία τους από την υπόλοιπη Ουκρανία ήδη από το 2014, προχωρώντας στη σύσταση των ομώνυμων «λαϊκών δημοκρατιών».

ΟυκρανίαΜόσχαειδήσεις τώραΡωσίαΚίεβο