Κόσμος|23.02.2022 18:27

Ερντογάν: Το προσφυγικό και το Ισραήλ στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Γερμανό πρόεδρο

Μαρία Ζαχαράκη

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε στη Σενεγάλη ο Τούρκος πρόεδρος με το Γερμανό ομόλογό του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν όλα τα θέματα επικαιρότητας, ενώ δεν παρέλειψε να του αναφέρει και την επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου το Μάρτιο, υπό το πρίσμα ότι θα ξεκινήσει μία νέα εποχή μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

«Είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σταϊνμάγερ πριν από λίγους μήνες για τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, αλλά για πολύ καιρό, μπορώ να πω για τρία χρόνια, δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε τετ-α-τετ. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, αυτή η επίσκεψη ήταν ευκαιρία (σ.σ να συναντηθούμε). Στη συνάντηση που είχαμε εδώ (σ.σ στη Σενεγάλη), συζητήσαμε πολλά θέματα για τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τις οικονομικές μας σχέσεις.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε το προσφυγικό με τον κ. Σταϊνμάγερ. Όπως γνωρίζετε, η Γερμανία είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες στην Ευρώπη στο προσφυγικό.

Εκτός αυτού, φυσικά, το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας μπήκε στην ατζέντα μας. Δώσαμε μια υπόσχεση ο ένας στον άλλο να συναντιόμαστε πιο συχνά στο μέλλον. Πρώτα ο Θεός, ας ελπίσουμε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας θα εισέλθουν σε μια πολύ διαφορετική εποχή», τόνισε. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και για την επικείμενη συνάντηση του Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία.

«Φυσικά κατά τη συνάντηση με τον κ. Σταϊνμάγερ μιλήσαμε και για την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ κ. Χέρτζογκ στην Τουρκία. Με την επίσκεψη του κ. Χέρτζογκ στην Τουρκία θα ξεκινήσει μια νέα εποχή μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Ο κ. Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι είναι κι εκείνος ικανοποιημένος με αυτό και ότι είναι ένα σωστό βήμα. Τον ενημερώσαμε επίσης για τις εξελίξεις στον Κόλπο και ιδιαίτερα την επίσκεψή μας στα ΗAE. Είπαμε ότι αυτά θα μπορούσαν να φέρουν ένα νέο ενθουσιασμό στον Κόλπο».

ΤουρκίαΓερμανίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΦρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερειδήσεις τώρα