Κόσμος|27.02.2022 18:06

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ελληνόφωνος στο Χάρκοβο: «Ρώσοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, δεν ξέρουμε εάν θα βγούμε ζωντανοί»

Κώστας Ασημακόπουλος

Χαώδης είναι η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr κατά τη διάρκεια της νύχτας Ρώσοι κομάντος - που εικάζεται πως έπεσαν από ελικόπτερα - κατέλαβαν ορισμένα κυβερνητικά κτίρια ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Μεταξύ αυτών και την στρατιωτική ακαδημία του πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης η οποία μάλιστα βομβαρδίστηκε από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής φοιτητή Γιούρι Βαλερτσούκ που κατάγεται από το Λβιβ αλλά ζει στο Χάρκοβο, ακούγονται σποραδικά πυρά από τη στρατιωτική ακαδημία και στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κανείς:

«Υπάρχει μία ψυχρή ησυχία. Δεν έχουμε δει στρατό, ούτε Ρώσους, ούτε Ουκρανούς. Ο κόσμος επικοινωνεί μόνο μέσω των κινητών και των εφαρμογών. Είμαστε κλεισμένοι στο υπόγειο ενός κτιρίου που ανήκει στο πανεπιστήμιο. Είμαστε 25 φοιτητές και περίπου 10 μέλη του πανεπιστημίου. Έχουμε σχετική ασφάλεια. Δεν έχουν πέσει βόμβες ή ρουκέτες τις τελευταίες ώρες. Δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τανκς στην πόλη όλο το βράδυ. Οπως μας ενημερώνουν, Ρώσοι κομάντος έχουν καταλάβει κάποια κυβερνητικά κτίρια και πυροβολούν από ψηλά. Λένε πως οι κομάντος έπεσαν από ελικόπτερα και κατέλαβαν τα κτίρια. Πολλοί Ουκρανοί πολίτες έχουν πάρει στην κατοχή τους όπλα. Η κατάσταση είναι χαοτική. Εχουν κλείσει και τα τελευταία μαγαζιά που ήταν ανοικτά και πουλούσαν προϊόντα ανάγκης στον κόσμο. Υπάρχει μεγάλος φόβος. Εδώ μέσα έχει πολύ υγρασία. Δεν έχουμε όρεξη για τίποτα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και πότε θα βγούμε από εδώ μέσα. Βασικά δεν ξέρουμε εάν θα βγούμε ζωντανοί».

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

ΡωσίαΟυκρανίαστρατόςπόλεμοςΧάρκοβο