Κόσμος|27.02.2022 15:39

Πόλεμος Ουκρανία - Live blog: Ανακοίνωση Ζελένσκι - Συμφωνήσαμε για διαπραγματεύσεις με Ρωσία στη Λευκορωσία

Newsroom

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί την τελευταία ώρα ώστε Ουκρανία και Ρωσία να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.  Λίγη ώρα μετά τις ρωσικές διαρροές, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως υπήρξε συμφωνία με τη Μόσχα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας.

Ο Ζελένσκι προχώρησε σε ανάρτηση στο Facebook όπου ανέφερε τα εξής: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη ότι κατά τη στιγμή της αναχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».

Tο γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι μια αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους, καθώς τα στρατεύματα της Μόσχας πολιορκούν το στο Κίεβο. Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σε απροσδιόριστη τοποθεσία στα σύνορα. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου. 

Δείτε πως μετέδωσε νωρίτερα το ethnos.gr τις εξελίξεις

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το πρωί της Κυριακής,  στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας εισήλθαν στην πόλη Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας. Παράλληλα περικυκλώθηκαν ακόμη δυο μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ συνεχιζόταν οι μάχες στο Κίεβο. Σύμφωνα με το Κίεβο και δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, δυνάμεις του ρωσικού στρατού απωθήθηκαν.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι κλείνει ο εναέριος χώρος της Ε.Ε. για τα  ρωσικά αεροσκάφη, επιβεβαίωσε κυρώσεις σε σημαντικές ρωσικές τράπεζες αλλά και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ενώ πρότεινε να αποκλειστούν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik από την Ευρώπη.

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώρα