Κόσμος|28.02.2022 14:20

Live blog πόλεμος Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Έξι ώρες έκατσαν στο τραπέζι Μόσχα και Κίεβο

Newsroom

Νέα άνευ προηγουμένου επίθεση στο Κίεβο αυτή την ώρα εξαπέλυσε ρωσικός στρατός εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας με συνεχόμενες εκρήξεις να δονούν την πόλη την ώρα που οι σειρήνες ηχούν καλώντας τους πολίτες να τρέξουν στο κοντινότερο καταφύγιο.

Σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ωρών η ανακοίνωση Τσαβούσογλου, κατόπιν της επικοινωνίας του με τον Άντονι Μπλίνκεν ότι η Τουρκία κλείνει τα Στενά για τη διέλευση πολεμικών πλοίων. 

Πολύωρες διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και ο τρίτος γύρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας στο Γόμελ της Λευκορωσίας με στόχο να βρεθεί άμεση λύση για τη λήξη του πολέμου που μαίνεται για πέμπτη μέρα. Λίγο πριν γίνει γνωστή η ολοκλήρωση των συνομιλιών ο πρόεδρος τους Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε αίτημα για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα μεταβούν σε Μόσχα και Κίεβο προκειμένου να διαβουλευθούνμε τις κυβερνήσεις τους. Η επόμενη συνάντηση φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας και όχι ξανά στο Γόμελ. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά βρήκαν ορισμένα σημεία επαφής πάνω στα οποία οι δύο χώρες θα μπορούσαν να χτίσουν κοινές θέσεις. Από την πλευρά του Κιέβου, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν θέματα προτεραιότητας για τα οποία περιέγραψαν συγκεκριμένες λύσεις. Αυτά τα θέματα θα αναπτυχθούν στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το live blog του ethnos.gr

Εν μέσω βομβαρδισμών οι διαπραγματεύσεις

Παράλληλα ενώ οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών βρίσκονταν από το πρωί της Δευτέρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νέο μακελειό έλαβε χώρα στο Χάρκοβο με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας να καταγγέλλει τον ρωσικό στρατό για δεκάδες νεκρούς από μαζικό βομβαρδισμό.

Το Χάρκοβο υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Άντον Χεράσενκο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Την ίδια ώρα τα πυρά του προς τη Δύση εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφοντας σε ανάρτηση, «Αυτοκρατορία του ψέματος η Δύση».

Το πρωί της Δευτέρας, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν, κάτι το οποίο επισημοποιήθηκε το απόγευμα με την υπογραφή της σχετικής αίτησης προς την ΕΕ. 

πόλεμοςΡωσίαΚίεβοΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα