Κόσμος|28.02.2022 18:14

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν απαντά στη Δύση με κυρώσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαντά στις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει σε βάρος της Ρωσίας οι χώρες της Δύσης. Όπως μετέδωσε το Sputnik, ο πρόεδρος της Ρωσίας, υπέγραψε διάταγμα «σχετικά με την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών που έχουν προσχωρήσει σε αυτές», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Οι εξαγωγείς πρέπει να πωλούν το 80% των συναλλαγματικών εσόδων από το εξωτερικό που πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, επικαλούμενη το διάταγμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε τα πρώτα αντίμετρα σε βάρος της Ευρώπης αλλά και του Καναδά, καθώς έγινε γνωστό ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις από 36 χώρες. Έχει αποκλείσει αεροπορικές εταιρείες από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και ο Καναδάς, σε μια κίνηση αντιποίνων μετά τη στοχοποίηση των δικών της πτήσεων.

Οι κυρώσεις της Δύσης

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο της «για αεροσκάφη που ανήκουν στη Ρωσία, είναι ναυλωμένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από τη Ρωσία» σαν μία από τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ίδια δήλωσε: «Δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ οι ρωσικές πτήσεις συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ των ολιγαρχών», ανέφερε η πρόεδρο της Κομισιόν.

Παράλληλα, η ΕΕ έχει ανακοινώσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, τον αποκλεισμό σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στα κρατικά ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης να «μεταδίδουν ψέματα» στην Ευρώπη και ανακοίνωσε κυρώσεις και για την Λευκορωσία. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί και στους Ρώσους ολιγάρχες.

Παράλληλα, η Ευρώπη έκανε γνωστό ότι χρησιμοποιεί πόρους από τα ταμεία της για να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. 450 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για όπλα και 50 εκατομμύρια για άλλες προμήθειες. Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει και την αποστολή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία.

Βλαντίμιρ ΠούτινΡωσίακυρώσειςΟυκρανίαΗΠΑ