Κόσμος|01.03.2022 23:23

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το OPEN καταγράφει τις δραματικές στιγμές στα σύνορα με την Πολωνία

Newsroom

Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν οι πρόσφυγες από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Το OPEN καλύπτει όλες τις εξελίξεις και με απεσταλμένους του στην καρδιά των γεγονότων μεταφέρει όλα τα γεγονότα από την πρώτη γραμμή. 

Εκτός του Σωτήρη Δανέζη που βρίσκεται στη Μαριούπολη και του Χρήστου Νικολαΐδη από το Κίεβο, η Αδαμαντία Λιόλιου βρίσκεται με την κάμερα του OPEN στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία εκεί που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από την απειλή του πολέμου. 

Μια άλλη όψη του πολέμου μεταδίδουν τα πρώτα πλάνα που έρχονται με εθελοντές να συγκεντρώνουν φάρμακα και τρόφιμα για όσες και όσους η οδύνη και η απειλή για την ίδια τη ζωή, τους ξερίζωσε από τα σπίτια τους. 

Περισσότεροι από 660.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά με ταχείς ρυθμούς, όσο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται από τους Ρώσους στρατιώτες. Οι πρόσφυγες πολέμου κατευθύνονται προς την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία.

Πόσοι Ουκρανοί έχουν φτάσει σε κάθε χώρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πολωνία μέχρι σήμερα έχει δεχτεί 377.000 πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση αναφέρει πως γύρω στους 50.000 Ουκρανούς καταφθάνουν κάθε μέρα.

Η Πολωνία επίσης εργάζεται για την προετοιμασία ενός «ιατρικού» τρένου που θα μεταφέρει Ουκρανούς τραυματίες ενώ έχει συντάξει μια λίστα με 1.230 νοσοκομεία στα οποία θα τους στείλει.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ: 

  • H Oυγγαρία έχει δεχτεί 89.561 πολίτες
  • Η Μολδαβία έχει δεχτεί 56.064 πολίτες
  • Η Σλοβακία έχει δεχτεί 46.868 πολίτες
  • Η Ρουμανία έχει δεχτεί 38.461 πολίτες
  • Η Λευκορωσία έχει δεχτεί 329 πολίτες

Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν έως και 60 ώρες για να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία, οι ουρές που σχηματίζονται ανέρχονται έως και 15 χιλιόμετρα και όλα αυτά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και πολύ κρύο.

Ουγγαρία και Ρουμανία τροφοδοτούν τους πολίτες με χρήματα, τρόφιμα και ρούχα. Υπάρχει επίσης μέριμνα για να πάνε τα παιδιά σε κάποιο σχολείο.

Η Τσεχία έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για ειδικό τύπο βίζας μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι αρχικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες είχαν ενημερώσει πως θα υπήρχαν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για το διάστημα που θα μπορούσαν να μείνουν οι άνθρωποι σε αυτές, ωστόσο πλέον με νέα τους ανακοίνωση αναφέρουν πως είναι πιθανό αυτά να ανατραπούν.

ΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώραΠολωνίαΒλαντίμιρ Πούτιν