Κόσμος|01.03.2022 00:46

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε Κίεβο και Χάρκοβο - Απειλές Πούτιν εν μέσω αυστηρών κυρώσεων - Τις επόμενες μέρες ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Newsroom

Μια ακόμα νύχτα αγωνίας για τις πόλεις της Ουκρανίας με τον ρωσικό στρατό να πολιορκεί Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη της οποίας μεγάλο μέρος είναι χωρίς ρεύμα, εξαπολύοντας νέες επιθέσεις αμέσως μετα τις διαπραγματεύσεις, την ώρα που σε διπλωματικό επίπεδο ο Πούτιν απειλεί ενώ δέχεται σειρά οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων με τις ΗΠΑ να διώχνουν διπλωμάτες, την Τουρκία να κλείνει τα Στενά και την Ουκρανία να ζητά fast track ένταξη στο NATO

Νωρίτερα, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ουκρανίας –Ρωσίας στο Γόμελ της Λευκορωσίας. Οι δύο πλευρές, μετά από τρεις γύρους συζητήσεων, αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανακοινώνοντας, ωστόσο, ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση, μετά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις με τα επιτελεία των χωρών τους.

Την ίδια ώρα ΕΕ και ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία επιβάλλοντας νέες κυρώσεις και στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με τα δικά του αντίποινα. Εντωμεταξύ, οι μάχες σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και άλλες ουκρανικές πόλεις μαίνονται με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών να ανεβαίνει συνεχώς.

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο. Σε βιντεσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει 56 πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας του, εκτοξεύοντας 113 πυραύλους Κρουζ τις τελευταίες πέντε ημέρες. Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπογράμμισε ότι διεξήχθησαν με φόντο τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων. Τόνισε επίσης ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μπορέλ: Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ

"Η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βάναυση και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με θάρρος. Το Κίεβο αντιστέκεται", δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν και είναι αποφασισμένες να αυξήσουν τη στρατιωτική στήριξη, διμερώς, προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από αμυντικά όπλα όλων των ειδών, τα οποία η ΕΕ θα παραδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανέφερε ο Μπορέλ.

Τόνισε, επίσης, ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ». Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, είπε ο Μπορέλ, «έσπασε αυτό το ταμπού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στη στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπορέλ απάντησε ότι η Ουκρανία τα έχει ζητήσει, ωστόσο τα 450 εκατ. ευρώ δεν αρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αν θέλουν τα κράτη-μέλη, σε διμερή βάση, μπορούν να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία θα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι.

Εξάλλου, ο Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Μολδαβία και τη Γεωργία. «Πιστεύουμε ότι στη Μολδαβία θα αυξηθεί η ρωσική πίεση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία», ανέφερε στη συνέχεια ο Μπορέλ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο τομέας της ενέργειας δε θα βγει αλώβητος από αυτή τη σύγκρουση. «Έχουμε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και πρέπει να τη μειώσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να το κάνουμε πράξη και να στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές και στο υδρογόνο. «Θα υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και οι τιμές θα αυξηθούν και για τους καταναλωτές. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους πλέον ευάλωτους. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που οι ενέργειές μας κατά της Ρωσίας θα έχουν οικονομικές συνέπειες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό», πρόσθεσε.

«Η ειρήνη θα έχει τίμημα», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος και για τους Ευρωπαίους. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα τώρα γιατί αργότερα το κόστος θα είναι πολύ πιο μεγάλο», ανέφερε.

Τέλος, ο Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Ελβετία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που στηρίζουν τον Πούτιν.

Τουρκία: Κλείνει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα πολεμικά πλοία

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

«Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν ανέμενε ο Πούτιν ότι θα έλθουν έτσι τα πράγματα, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν

Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν περίμενε να έλθουν έτσι τα πράγματα. Έχασε τη μάχη της επικοινωνίας, βρήκε ενωμένη την Ευρώπη και αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση στην Ουκρανία. Αυτά δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν. Ο Γάλλος υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι από δω και στο εξής ο ρώσος πρόεδρος θα έχει να κάνει και με την οικονομική ασφυξία αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι η Γαλλία ενδέχεται να δημεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχείων ρώσων ολιγαρχών στην επικράτειά της. Ο Γάλλος υπουργός αφού απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αποστολής Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία ανέφερε ότι η γαλλική πρεσβεία θα φύγει από το Κίεβο, αλλά θα παραμείνει στην Ουκρανία, ενώ σε ό,τι αφορά τους εκατοντάδες Γάλλους πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία σημείωσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν φαίνονται να έχουν την πρόθεση να εμποδίσουν την έξοδο προς τον νότο.

Στο ερώτημα δημοσιογράφου αν είναι υπό συζήτηση η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός. Τέλος ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα πάψουν να εκπέμπουν στη Γαλλία μέσα ενημέρωσης ρωσικών συμφερόντων, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκή απόφαση.

«Μποτιλιάρισμα» στη ρωσική οικονομία

Προετοιμασμένες για ισχυρές αναταράξεις ήταν από το Σαββατοκύριακο οι αγορές και εν αναμονή της εξειδίκευσης του νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Κυρώσεις που εφαρμόζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε σε βάρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ε.Ε  Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, οι κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με το κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα παγώνουν όλοι οι πόροι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή διαδικασία με στόχο να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου.

Απομένει, η εξειδίκευση του μέτρου, που πριν από λίγες ημέρες έμοιαζε αδιανόητο, αυτό του αποκλεισμού ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, το Swift. Mέτρο που θα έχει μεγάλες συνέπειες για την Ρωσία καθώς εκτιμάται ότι η οικονομική της δραστηριότητα θα συρρικνωθεί κατά 3% - 4% αλλά παράλληλα, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα και στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατά συνέπεια στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη ότι η διαταραχή στο σύστημα πληρωμών θα αποτυπωθεί στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου αλλά και των σιτηρών, αύξηση του πληθωρισμού και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το πόσο ισχυρό θα είναι το σοκ θα φανεί άμεσα όμως σε κάθε περίπτωση, τόσο η ΕΚΤ  - που συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου - όσο και η FED θα πρέπει θα απλώσουν δίχτυ ασφαλείας ώστε να μετριάσουν τις συνέπειες.  Αναλυτές, όπως ο Zoltan Pozar της Credit Swiss σε σημείωμα του δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Bloomberg,  υπενθυμίζει το χάος που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers to 2008,  αλλά και την αναταραχή με το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και καλεί τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε κάνουν αγορές ξανά τη Δευτέρα.

Καμπανάκι και για τις ελληνικές τράπεζες

Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, χωρίς να έχουν ακόμα σαφή εικόνα και κυρίως τη λίστα των ρωσικών τραπεζών με τις οποίες δεν θα μπορούν να επικοινωνούν μέσω Swift, επιχείρησαν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, με βάσει και τα πελατολόγια τους και να εντοπίσουν τους πελάτες τους που συναλλάσσονται με ρωσικές επιχειρήσεις (εξαγωγές – εισαγωγές προϊόντων, τουρισμός).

Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συναλλαγές θα γίνονται. Ωστόσο ο αποκλεισμός κάποιων ρωσικών τραπεζών που και εισπράττουν αλλά και πληρώνουν, από το Swift και η διεκπεραίωση συναλλαγών με πιο παραδοσιακούς τρόπους (fax, telex, email κ.λπ) είναι όχι απαιτούν περισσότερο χρόνο, είναι και πιο κοστοβόρες ενώ τίθεται και ζήτημα εμπιστοσύνης/ασφάλεια καθώς δεν είναι κωδικοποιημένες όπως συμβαίνει με τις συναλλαγές μέσω swift, οι οποίες είναι ουσιαστικά αυτοματοποιημένες και διεκπεραιώνονται σε λίγα λεπτά, από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι ελληνικές τράπεζες που έχουν ακόμα τα υψηλότερα αποθέματα «κόκκινων» δανείων στην ευρωζώνη, εντός Μαρτίου καταθέτουν τα business plans τους και οι διεθνείς αναταράξεις ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους στις προσπάθειες εξυγίανσης και θωράκισης των ισολογισμών τους. 

Καταρρέει το ρούβλι-Πτωχεύει η Sberbank Europe

Τα προεόρτια της εφαρμογής των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ξεκίνησαν πριν την εξειδίκευση των κυρώσεων και κυρίως αυτών που αφορούν τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

To ρούβλι κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ απωλειών, στο -30% έναντι του δολαρίου (στα 119 ρούβλια ανά δολάριο, έναντι 83 την Παρασκευή,  ενώ στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών το πετρέλαιο ξεκίνησε με άνοδο +6% καθώς η ανησυχία των προηγούμενων ημερών για σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία έχει μετατραπεί πλέον σε βεβαιότητα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Sberbank Europe, θυγατρική της Sberbank Russia, η οποία με τη σειρά της ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, πτωχεύει ή πιθανόν να πτωχεύσει μαζί με τις μονάδες της στην Κροατία και τη Σλοβενία.

Η EKT έλαβε μέτρα κατά της Sberbank Europe AG και των θυγατρικών της στην Κροατία και τη Σλοβενία, αφού διαπίστωσε ότι, στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της κατά τη λήξη τους. 

«Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της φήμης των γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της. Και δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασης αυτής της θέσης σε επίπεδο ομίλου και σε κάθε θυγατρική του εντός της τραπεζικής ένωσης»,  ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Οι ιδιώτες καταθέτες προστατεύονται έως και 100.000 € ανά καταθέτη ανά τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η προστασία παρέχεται από τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων που ισχύουν στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού υποκαταστήματος της τράπεζας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με την εντολή του, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης πρέπει να επιβεβαιώσει την αποτυχία ή την πιθανότητα αποτυχίας της αξιολόγησης της ΕΚΤ και θα αποφασίσει και θα εφαρμόσει τα επόμενα βήματα.

Η Sberbank Europe AG έχει θυγατρικές στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Κροατία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία και στη Σερβία. Έχει υποκατάστημα και στη Γερμανία. Στο τέλος του 2021, η τράπεζα διέθετε 13,6 δισ. ευρώ σε ενεργητικό.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), το οποίο χειρίζεται ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει αναστολή πληρωμών, επιβολή και καταγγελία δικαιωμάτων (μορατόριουμ) στα τρία ευρωπαϊκά τμήματα της Sberbank. Οι καταθέτες θα μπορούν να αποσύρουν ένα ημερήσιο ποσό που καθορίζεται από τις αρχές των τριών ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με δήλωση του SRB.

Ο Πούτιν απαντά στη Δύση με κυρώσεις και απειλές

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» στο Κίεβο, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε "την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του" για να επιτραπεί μια διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης "δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας", σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

"Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα", διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Μακρόν και Πούτιν αναφέρονται στις συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που άρχισαν πριν από λίγες ώρες στη Λευκορωσία. Πριν από την έναρξή τους, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να "ανακοινώσει" τη θέση του, ενώ η Ουκρανία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καθώς η ρωσική επίθεση, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, προσκρούει στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού και κυρώσεις πρωτοφανούς κλίμακας, που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της Δύσης, κλονίζουν τη ρωσική οικονομία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι χώρες της ΕΕ στη Ρωσία δε θα μείνουν αναπάντητες. 

Σύμφωνα με το Spectator Index, το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι χώρες που δίνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα θεωρηθούν υπεύθυνες, εάν ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιηθεί προκειμένου να πληγούν οι ρωσικές δυνάμεις. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «σκληρή» απάντηση της Μόσχας στις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις.

Οι χώρες που έχουν εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία

  • ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια αξίας 350 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση αντιαεροπορικών και αντιαρματικών συστημάτων
  • Kαναδάς: Οπλικά συστήματα και δάνειο 394.000.000 δολαρίων
  • Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά συστήματα, 500 πυραύλους Στίνγκερ, εννέα Χόβιτσερ, 14 εξοπλισμένα οχήματα, 10.000 τόνους καυσίμων
  • Γαλλία: Καύσιμα, αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα
  • Μ. Βρετανία: Έχει προαναγγείλει την ενίσχυση της Ουκρανίας
  • Βέλγιο: 3.000 αυτόματα όπλα, 200 αντιαρματικά, 3.800 τόνους καυσίμων
  • Ολλανδία: 200 Στίνγκερ, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, κράνη, 20 εκ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Τσεχία: 4.000 όλμους, 30.000 πιστόλια, 7.000 πυροβόλα όπλα, 3.000 αυτόματα όπλα, εκατομμύρια σφαίρες
  • Ιταλία: 110.000.000 ευρώ
  • Πορτογαλία: Κιάλια νυκτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, G3
  • Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια
  • Ρουμανία: Περίθαλψη τραυματιών σε 11 στρατιωτικά νοσοκομεία της, καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη
  • Ισπανία: Ιατρικό και αμυντικό εξοπλισμό
  • Ισραήλ: 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Νορβηγία: Ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα στείλει όπλα στην Ουκρανία για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
  • Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ή έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
  • Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ήδη δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση, ενώ η Τουρκία έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια
  • Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.
Βολοντιμίρ ΖελένσκιπόλεμοςΟυκρανίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηκυρώσειςΒλαντίμιρ ΠούτινΗνωμένες Πολιτείεςειδήσεις τώραΡωσία