Κόσμος|01.03.2022 22:11

Live blog πόλεμος Ουκρανία: Σε πολιορκία το Κίεβο - Στρατιωτικό διοικητή στην πόλη διόρισε ο Ζελένσκι - Στο σκοτάδι η Μαριούπολη - Ρωσικός στρατός και στη Χερσώνα

Newsroom

Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία σε πολλά μέτωπα από την ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπολύει ο στρατός της Ρωσίας

Ώρες αγωνίας στο Κίεβο με τουλάχιστον 5 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τον βομβαρδισμό στον πύργο τηλεπικοινωνιών την ώρα που στο σκοτάδι έχει βυθιστεί η Μαριούπολη ενώ ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία. 

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Νέες κυρώσεις σε Πούτιν από τον Μπάιντεν μετά την επικοινωνία με Ζελένσκι ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη βρίσκονται περίπου 300 λευκορωσικά τανκς κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας. Παράλληλα η κυβέρνηση της Ουκρανίας, αναφέρει ότι αναμένει μαζική διασπορά fake news από τη Ρωσία σχετικά με παραίτησή της. 

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάλεσε πολίτες που μένουν κοντά σε εγκαταστάσεις τεχνολογικών κέντρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια κι ενώ την ίδια ώρα οι αυτονομιστές του Ντονμπάς προετοιμάζονται επίσης για μεγάλη επιθετική ενέργεια στο μέτωπο της Μαριούπολης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ ανέφερε ότι αναμένεται δραματική κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας. 

«Είναι βέβαιο» ότι θα επιβάλουμε και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, «που αγωνίζεται για την επιβίωσή της», προειδοποίησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Την ίδια ώρα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο με την αίθουσα να υποδέχεται την ομιλία του με συγκίνηση την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «για κάποιους σήμερα δεν είναι καλή μέρα. Για κάποιους σήμερα είναι η τελευταία τους ημέρα».

Κυρώσεις για το Χάρκοβο ζητά η Ουκρανία

Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη Μόσχα για τυφλό βομβαρδισμό κρατικών κτιρίων στο Χάρκοβο, με στόχο τον κυβερνήτη της περιφέρειας, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για «τρομοκρατία», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Στη συνέχεια, σε μια δραματική ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε με έμφαση πως «πολεμάμε για τον τόπο μας και την ελευθερία μας». 

Επιπρόσθετα, οι αυτονομιστές του Ντονμπάς προετοιμάζονται για μεγάλη επιθετική ενέργεια στη Μαριούπολη, ανακοινώνοντας σε αυτό το πλαίσιο δύο διόδους για την έξοδο των αμάχων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διατυπώθηκαν συνολικά καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και θερμοβαρικών βομβών σε βάρος της Μόσχας. Η ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της καταγγέλλει το ρωσικό στρατό για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η Λευκορωσία διαμήνυσε πως δε θα συμμετάσχει στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Πολιορκία στο Κίεβο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιθέσεις εντάθηκαν, ενώ εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι η ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, και είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

ΚίεβοΗΠΑΒλαντίμιρ Πούτινπόλεμοςειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι