Κόσμος|01.03.2022 23:59

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο έλεος των βομβαρδισμών η χώρα - Οι μάχες σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και η κρίσιμη ημέρα που ξημερώνει

Newsroom

Κλιμακώνεται λεπτό προς λεπτό η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για έκτη μέρα κλιμακώθηκαν οι βομβαρδισμοι με τεράστια πλήγματα να δέχονται το Χάρκοβο και Μαριούπολη αλλά και η πρωτεύουσα Κίεβο που είναι και ο τελικός στόχος των Ρώσων στρατιωτών. Οι ηγέτες της ΕΕ αλλά και ολόκληρου του κόσμου βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, ενώ η οικονομία υφίσταται ισχυρούς τριγμούς και όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι είμαστε ακόμα στην αρχή.

Την Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, όπως μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης διαμήνυαν Κίεβο και Μόσχα, με την ελπίδα να βρεθεί κάποια λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές ακόμα και τώρα. Στον απόηχο των εχθροπραξιών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο του μήνυμα δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr 

Δραματικές σκηνές μετά τους βομβαρδισμούς στον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου

Δραματικές σκηνές καταγράφηκαν στην Ουκρανία μετά τη νέα επίθεση στο κέντρο του Κιέβου όπως είχε προαναγγελθεί βομβαρδίζοντας τον πύργο τηλεπικοινωνιών της ουκρανικής πρωτεύουσας με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει διακοπεί η λήψη σήματος στα τηλεοπτικά κανάλια.  

Το υπουργείο Άμυνας μάλιστα κάλεσε πολίτες που μένουν κοντά σε εγκαταστάσεις τεχνολογικών κέντρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια κι ενώ την ίδια ώρα οι αυτονομιστές του Ντονμπάς προετοιμάζονται επίσης για μεγάλη επιθετική ενέργεια στο μέτωπο της Μαριούπολης.

Ζελένσκι σε Ρωσία: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς πριν τις διαπραγματεύσεις

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις κρίσιμες στιγμές στο Κίεβο μετά τους βομβαρδισμούς στον πύργο τηλεπικοινωνιών από τη Ρωσία και τις αναφορές για πολλούς νεκρούς, ανακοινώνοντας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN Χρήστος Νικολαΐδης, ότι διορίζει στρατιωτικό διοικητή για το Κίεβο.

Tην ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο και ότι δεν έχει σκοπό να σύρει τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία. Εμφανιζόμενος στο αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα στο οποίο έχει καταφύγει από την αρχή του πολέμουο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στο CNN και το Reuters ότι, στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξης στης χώρας του στη Συμμαχία, θα προχωρήσει στο αίτημα νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας. 

Επιπλέον, προέτρεψε τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, να στείλει ένα «ισχυρό» και «χρήσιμο» μήνυμα στο επικείμενο διάγγελμά του την Τρίτη, 1 Μαρτίου. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν είμαστε σε ταινία. Δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα. Η Ουκρανία είναι η καρδιά της Ευρώπης και νομίζω ότι, τώρα, και η Ευρώπη βλέπει ότι η Ουκρανία είναι κάτι ξεχωριστό το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να χάσει», υπογράμμισε. 

Την Τετάρτη ο β' γύρος των διαπραγματεύσεων

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Τετάρτη είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς πρόκειται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Oι κυρώσεις που επιβάλλουν οι χώρες εναντίον της Ρωσίας στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη, 2 Μαρτίου.

Συνομιλία Μπάιντεν με Ζελένσκι: Αποδεσμεύει 30 εκατ. βαρέλια για να σταματήσει τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως «όπλο» το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (...) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr 

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την αμυντική βοήθεια προς την χώρα του. «Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

Απομακρύνεται προσωπικό από το προξενείο της Μαριούπολης

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει την Τετάρτη 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από την Μαριούπολη προς τα Ανατολικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από την Μαριούπολη αύριο στις 11.00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από την Μριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Χτύπησαν το κέντρο της Μαριούπολης - Στο σκοτάδι πάλι η πόλη

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να σφίγγουν τον κλοιό στο Κίεβο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί.

Πολλά σπίτια και ένα σχολείο G16 καταστράφηκαν. Επιπλέον, ο οικιστικός τομέας της συνοικίας της Αριστερής Όχθης, καθώς και η επικράτεια της Δημοτικής Επιχείρησης Kommunalnyk δέχθηκαν ξανά πυρά.

Περίπου στις 5:30 μ.μ. άρχισε ο νέος βομβαρδισμός της πόλης.

Το OPEN καταγράφει τις δραματικές στιγμές στα σύνορα με την Πολωνία

Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν οι πρόσφυγες από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Το OPEN καλύπτει όλες τις εξελίξεις και με απεσταλμένους του στην καρδιά των γεγονότων μεταφέρει όλα τα γεγονότα από την πρώτη γραμμή. 

Εκτός του Σωτήρη Δανέζη που βρίσκεται στη Μαριούπολη και του Χρήστου Νικολαΐδη από το Κίεβο, η Αδαμαντία Λιόλιου βρίσκεται με την κάμερα του OPEN στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία εκεί που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από την απειλή του πολέμου. 

Μια άλλη όψη του πολέμου μεταδίδουν τα πρώτα πλάνα που έρχονται με εθελοντές να συγκεντρώνουν φάρμακα και τρόφιμα για όσες και όσους η οδύνη και η απειλή για την ίδια τη ζωή, τους ξερίζωσε από τα σπίτια τους. 

Περισσότεροι από 660.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά με ταχείς ρυθμούς, όσο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται από τους Ρώσους στρατιώτες. Οι πρόσφυγες πολέμου κατευθύνονται προς την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία.

Πόσοι Ουκρανοί έχουν φτάσει σε κάθε χώρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πολωνία μέχρι σήμερα έχει δεχτεί 377.000 πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση αναφέρει πως γύρω στους 50.000 Ουκρανούς καταφθάνουν κάθε μέρα.

Η Πολωνία επίσης εργάζεται για την προετοιμασία ενός «ιατρικού» τρένου που θα μεταφέρει Ουκρανούς τραυματίες ενώ έχει συντάξει μια λίστα με 1.230 νοσοκομεία στα οποία θα τους στείλει.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ: 

  • H Oυγγαρία έχει δεχτεί 89.561 πολίτες
  • Η Μολδαβία έχει δεχτεί 56.064 πολίτες
  • Η Σλοβακία έχει δεχτεί 46.868 πολίτες
  • Η Ρουμανία έχει δεχτεί 38.461 πολίτες
  • Η Λευκορωσία έχει δεχτεί 329 πολίτες

Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν έως και 60 ώρες για να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία, οι ουρές που σχηματίζονται ανέρχονται έως και 15 χιλιόμετρα και όλα αυτά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και πολύ κρύο.

Ουγγαρία και Ρουμανία τροφοδοτούν τους πολίτες με χρήματα, τρόφιμα και ρούχα. Υπάρχει επίσης μέριμνα για να πάνε τα παιδιά σε κάποιο σχολείο.

Η Τσεχία έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για ειδικό τύπο βίζας μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι αρχικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες είχαν ενημερώσει πως θα υπήρχαν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για το διάστημα που θα μπορούσαν να μείνουν οι άνθρωποι σε αυτές, ωστόσο πλέον με νέα τους ανακοίνωση αναφέρουν πως είναι πιθανό αυτά να ανατραπούν.

Σε κακή κατάσταση ο Πούτιν, λένε οι μυστικές υπηρεσίες

Σοβαρές πληροφορίες διαθέτουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν, απογοητεύεται ολοένα και πιο πολύ από τις μάχες των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, δήλωσαν ένας πρώην και δύο νυν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC News.

Πιο συγκεκριμένα είπαν πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει εκρήξεις θυμού εναντίον ατόμων του στενού του κύκλου και αφορμή γι'αυτό είναι η στρατιωτική του αποτυχία και η παγκόσμια καταδίκη για τις κινήσεις του.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr 

Οι αξιωματούχοι ωστόσο προειδοποίησαν ότι είναι πιθανόν να αυξήσει σημαντικά τη βία του εξαιτίας της δυσαρέσκειας του αυτής.

«Είναι σαφές το ότι έχει παγιδευτεί από το μέγεθος της ουκρανικής αντίστασης», τόνισε ο γερουσιαστής Mark Warner, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών.

«Έχει απομονωθεί. Δεν έχει πάει πολύ στο Κρεμλίνο», λένε για τον Ρώσο πρόεδρο.

ΚίεβοΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα