Κόσμος|02.03.2022 08:11

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Newsroom

Σχεδόν μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα στρατεύματα του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν καταλάβει πολλές από τις συνοριακές πόλεις της χώρας και εντείνουν την επίθεση στο Κίεβο. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του χαρακτήρισε τον ρώσο πρόεδρο «δικτάτορα» και ανέφερε ότι  πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για την εισβολή. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο CNN και το Reuters προέτρεψε τον αμερικανό πρόεδρο να στείλει ένα ισχυρό και «χρήσιμο» μήνυμα για τη ρωσική εισβολή. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Οι τελευταίες εξελίξεις

  • Διάγγελμα Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την ρωσική εισβολή κατά το διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό το βράδυ της Τρίτης. Ο Μπάιντεν ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη και θα ξεκινήσουν έρευνα για τους ρώσους ολιγάρχες. Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία.
  • Δραματικές ώρες στο Κίεβο: Επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε η ουκρανική πρωτεύουσα την Τρίτη με τον πύργο τηλεπικοινωνιών, το μνημείο του Ολοκαυτώματος, Μπάμπιν Γιαρ και μία μαιευτική κλινική να πλήττονται, λίγες ώρες αφότου ο ρωσικός στρατός προειδοποίησε σε «επιθέσεις υψηλής ακρίβειας» και ζήτησε από τους ουκρανούς που βρίσκονταν κοντά σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών να απομακρυνθούν.
  • Υπό ρωσική πολιορκία οι πόλεις: Και άλλες ουκρανικές πόλεις είναι υπό την πολιορκία των ρώσων, με τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο να κλιμακώνονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, μέσα στη νύχτα η Χερσώνα πέρασε στον έλεγχο των ρώσων.
  • Συνέντευξη Ζελένσκι με μηνύματα στη Δύση: Μιλώντας στο CNN και το Reuters, από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία.
ΚίεβοπόλεμοςΡωσίαΤζο ΜπάιντενΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώρα