Κόσμος|03.03.2022 22:22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις κατά ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Newsroom

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά ρώσων ολιγαρχών, σε μία ακόμα προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να πιέσει τον ρώσo ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς προχωρά η επίθεση στην Ουκρανία. Οι ολιγάρχες, που περιγράφονται ως «κολλητοί του Πούτιν και μέλη των οικογενειών τους» θα αποκοπούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ θα παγώσουν και η περιουσία τους θα αποκλειστεί από τη χρήση, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Οι κυρώσεις στοχεύουν εμμέσως στον σύμμαχο του Πούτιν, Αλίσερ Μπουρχάνοβιτε Ουσμάνοφ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι «ένας από τους πλουσιότερους ρώσους», και θα περιλαμβάνουν το γιοτ και το ιδιωτικό του τζετ. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν, ακόμα, κυρώσεις και στον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «κορυφαίο φορέα της προπαγάνδας του Πούτιν». «Οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα εργαστούν ώστε να εντοπίσουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών ελίτ και των μελών των οικογενειών τους», αναφέρεται.

Οι ρώσοι που υπόκεινται στις κυρώσεις είναι οι εξής:

  • Νικολάι Τοκάρεφ (με τη σύζυγό του, Γκαλίνα, την κόρη του, Μάγια και τις δύο εταιρείες πολυτελών ακινήτων τους)
  • Μπόρις Ρότενμπεργκ (μαζί με τη σύζυγό του, Καρίνα και τους γιους του, Ρομάν και Μπόρις)
  • Αρκάντι Ρότενμπεργκ (με τους γιους του, Παβέλ και Ιγκόρ και την κόρη του Λίλια)
  • Σεργκέι Τσεμέζοφ (με την σύζυγό του, Εκατερίνα, τον γιο του Στανισλάβ και τη θετή κόρη του, Αναστασία)
  • Ιγκόρ Σουβάλοφ (μαζί με τις πέντε εταιρείες του, τη σύζυγό του, Πολίνα, τον γιο του, Εβγκένι, την εταιρεία και το ιδιωτικό του τζετ, την κόρη του, Μαρία και την εταιρεία της)
  • Εβγκένι Πριγκοζίν (με τις τρεις εταιρείες του, τη σύζυγό του, Πολίνα, την κόρη του, Λιούμποφ και τον γιο του, Πάβελ)
  • Ντμίτρι Πεσκόφ
  • Αλισέρ Ουσμάνοφ (το γιοτ του, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μόλις κατασχέθηκε από τη Γερμανία. Κυρώσεις θα έχει και στο ιδιωτικό του τζετ, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά αεροσκάφη στη Ρωσία)

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιορισμοί στη χορήγηση βίζας θα επιβληθούν σε 19 ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους, καθώς και στενούς συνεργάτες τους. Όπως αναφέρεται, οι εν λόγω ρώσοι «είναι γνωστό ότι κατευθύνουν, εξουσιοδοτούν, χρηματοδοτούν, υποστηρίζουν σημαντικά ή διεξάγουν κακόβουλες δραστηριότητες για την υποστήριξη της αποσταθεροποιητικής εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας».

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

ΗΠΑΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΤζο ΜπάιντενπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα