Κόσμος|04.03.2022 00:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκεχειρία στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τρίτος γύρος συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα

Newsroom

Ένα μικρό άλλα καθόλου ασήμαντο βήμα σημειώθηκε την Πέμπτη στη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν στο Μπρεστ της Λευκορωσίας. Μπορεί να μην συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα, αλλά τουλάχιστον οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων αλλά και προσωρινή εκεχειρία για όσο απομακρύνονται οι πολίτες από τα σημεία των συγκρούσεων.

«Όχι παντού, αλλά μόνο σε εκείνα τα μέρη όπου θα βρίσκονται οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, θα είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης αμάχων», είπε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα μέρη όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες, αλλά τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν -σύμφωνα με τον Ποντόλιακ- να υπάρξει και τρίτη συνάντηση των αντιπροσωπειών, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα ουκρανικών πόλεων

Ωστόσο, παρότι την Πέμπτη οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα, το ρωσικό σφυροκόπημα των ουκρανικών πόλεων συνεχίζεται. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη, η οποία κράτησε περίπου 90 λεπτά και του ζήτησε κατάπαυση του πυρός αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν σήμερα το πρωί. Αρνείται να σταματήσει τις επιθέσεις του κατά της Ουκρανίας σε αυτό το σημείο», έγραψε στο Twitter ο Μακρόν. «Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ο διάλογος για να αποφευχθεί η ανθρώπινη τραγωδία», πρόσθεσε.

Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους την παραθαλάσσια πόλης Χερσώνα στον νότο, την οποία κατέλαβαν έπειτα από σκληρές μάχες. Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, ενώ η Μόσχα υποστήριζε ότι είχε καταληφθεί ήδη από την Τετάρτη. Αργά το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Παράλληλα, σκληραίνει η πολιορκία στη Μαριούπολη, γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Ο δήμαρχος της πόλης κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν την έξοδο των πολιτών, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή. Σε κάθε περίπτωση οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χερασένκο, να δηλώνει ότι η πόλη έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις.

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στο Κίεβο το βράδυ με τους πολίτες να βρίσκονται στα καταφύγια προετοιμαζόμενοι για μία ακόμα νύχτα πολιορκίας. Η πόλη βρίσκεται ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο αλλά οι επιθέσεις είναι σε εξέλιξη. Μια φάλαγγα ρωσικών οχημάτων μήκους 40 χιλιομέτρων απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τα τελευταία γνωστά στοιχεία.

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο

Παράλληλα ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν λάβει εντολή για να εισβάλλουν και αυτά στο ουκρανικό έδαφος. Σύμφωνα με Ουκρανικές πληροφορίες, 33 άμαχοι έπεσαν νεκροί από τους από αέρος βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη Τσερνιχίβ.

Διαγγέλματα Πούτιν και Ζελένσκι σχεδόν ταυτόχρονα

Το απόγευμα της Πέμπτης έλαβε χώρα και μία αντιπαράθεση ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών καθώς Ζελένσκι και Πούτιν προχώρησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δηλώσεις.

Όπως τόνισε ο Πούτιν, η «επιχείρηση» στην Ουκρανία προχωράει βάσει σχεδίου. «Όλοι οι αρχικοί μας στόχοι εκπληρώνονται με επιτυχία», είπε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα μάς απειλήσει». Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ουκρανοί και ρώσοι είναι «ένας λαός» αλλά οι ουκρανοί «υφίστανται πλύση εγκεφάλου και δρουν υπό απειλή». Ο Πούτιν επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι η Ρωσία πολεμά τους «νεοναζί», ενώ κατηγόρησε τα ουκρανικά στρατεύματα ότι χρησιμοποιούν τους άμαχους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρείχαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για απομάκρυνση των αμάχων, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ουκρανικής πλευράς, και ότι ουκρανοί «εθνικιστές» είναι αυτοί που την εμποδίζουν.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τους ρώσους στρατιώτες για τη «γενναιότητά» τους, χαρακτηρίζοντάς τους «πραγματικούς ήρωες» και υποστήριξε ότι, οι επιτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι παραδείγματα του «ηρωισμού» τους.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι δεν θα παραδοθεί ποτέ καθώς δεν φοβάται να πεθάνει για την ελευθερία των παιδιών του, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη ρωσική εισβολή, κατηγόρησε την Ρωσία για βομβαρδισμό αμάχων και κάλεσε ακόμα μία φορά τη Δύση να βοηθήσει έμπρακτα την Ουκρανία για να πολεμήσει (αιτήθηκε την παραχώρηση αεροσκαφών). «Δώστε μας αεροπλάνα για να πολεμήσουμε», τόνισε και ευχαρίστησε για τις κυρώσεις τις οποίες όμως χαρακτήρισε «καθυστερημένες».

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν σήμερα, όπως τα μετέδωσε το liveblog του ethnos.gr

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαπόλεμος