Κόσμος|04.03.2022 15:55

Πόλεμος στην Ουκρανία – Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ρωσία

Newsroom

Σε δηλώσεις του κατά την έκτακτη των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με θέμα τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι, οι επόμενες μέρες θα είναι «πιθανότατα χειρότερες» για την Ουκρανία, ενώ κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα ρωσικά στρατεύματα. 



«Οι επόμενες μέρες για την Ουκρανία θα έχουν περισσότερο θάνατο, περισσότερη δυστυχία και περισσότερη καταστροφή», είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να φέρει «βαρύτερο οπλισμό» στις επερχόμενες επιθέσεις της στην πολιορκούμενη χώρα. Ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι πρόκειται για έναν «πόλεμο του Πούτιν» και πρόσθεσε ότι «αυτός επέλεξε, σχεδίασε και διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον μίας ειρηνικής χώρας».

«Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτό τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Ουκρανία χωρίς όρους και να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας». Όπως εξήγησε, ο ΓΓ της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ, «δεν είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης», αλλά «έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία» καθώς, ένα τέτοιο σενάριο, «θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και επικίνδυνο» ωστόσο, υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν απέτυχε να μας διχάσει. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο, πιο αποφασισμένο και ισχυρότερο από ποτέ». Τέλος, πρόσθεσε ότι η σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, έχει πλέον «αλλάξει ριζικά». Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή να απαγορευθούν οι πτήσεις πάνω από την Ουκρανία. «Έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θέλουμε να επιχειρούν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο ή τα στρατεύματά του στο ουκρανικό έδαφος», είπε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Γενς ΣτόλτενμπεργκΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΝΑΤΟΟυκρανίαΡωσίαπόλεμος