Κόσμος|04.03.2022 23:00

Πόλεμος Ουκρανία: Σκληρές μάχες έξω από το Κίεβο - Υπό πολιορκία η χώρα, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

Newsroom

Ακόμα μία ημέρα, ακόμα ένα δραματικό 24ωρο εκτυλίχθηκε στην Ουκρανία, με τις μάχες του ρωσικού στρατού εναντίον του ουκρανικού να μαίνονται σε μεγάλες πόλεις και γύρω από το Κίεβο. Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, υιοθετούν μέτρα απομονώνοντας τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, ζητά σε νέο του μήνυμα τη στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας και οι Ουκρανοί στρατιώτες - αλλά και απλοί πολίτες- με κάθε μέσο μάχονται για να προστατέψουν την πατρίδα τους. Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί ο 3ος γύρος των διαπραγματύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Οι προσφυγικές ροές προς πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται.

«Αν δεν αντέξει η χώρα μας, δεν θα αντέξει και η Ευρώπη» - Νέο μήνυμα Ζελένσκι

«Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι' αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Το νέο μήνυμα Ζελένσκι προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε πόλεις της Πολωνίας, της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ζελένσκι τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του πολέμου.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Παράλληλα, μέσα από μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε γνωστό ότι ζήτησε οικονομική βοήθεια για τη χώρα του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Συνομίλησα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Είμαστε ευγνώμονες για την επείγουσα βοήθεια που μάς έχει ήδη παρασχθεί από το ταμείο. Το ΔΝΤ να πρωτοστατήσει στη χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά το τέλος της ρωσικής επιθετικότητας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Σολτς: «Σταματήστε τώρα τον πόλεμο»

Έκκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει άμεσα όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία απηύθυνε την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την επικοινωνία των δυο ηγετών που διήρκεσε μια ώρα. 

Ο Σολτς ζήτησε επίσης από τον Πούτιν να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες. Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα νέες συνομιλίες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία. «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

Η πυρκαγιά τη νύχτα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, δήλωσε νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς. 

«Οι πόλεμοι οδηγούν πάντα στην καταστροφή, η οποία μάλιστα μπορεί να προκληθεί, με τρομερά αποτελέσματα, εκεί όπου ίσως καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν το επεδίωκε πραγματικά», προειδοποίησε ο κ. Σολτς.

Βίντεο με την έκρηξη ενώ ο δημοσιογράφος του OPEN ήταν σε ζωντανή σύνδεση

Σκληρές ήταν οι μάχες που έγιναν την Παρασκευή γύρω από το Κίεβο. Στην πρωινή εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος», ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαϊδης μετέδιδε όσα συμβαίνουν στο Κίεβο της Ουκρανίας, όταν την ώρα της ζωντανής σύνδεσης σημειώθηκε μια πολύ δυνατή έκρηξη.

«Αυτό ήταν πολύ δυνατό. Αυτή ήταν μια σημαντική έκρηξη. Να δούμε από που θα ξεπροβάλλει ο καπνός για να δούμε για πιο πράγμα μιλάμε. Τις τελευταίες ώρες είναι αυτό το μόνιμο σκηνικό. Έχουμε πραγματικά αυτές τις εκρήξεις αλλά αυτή ήταν πολύ δυνατή και νομίζω ότι ανταποκρίνεται στους υπολογισμούς μας» είπε και έβαλε το κράνος του. «Να δούμε από που θα ξεπροβάλλει ο καπνός για να δούμε για πιο πράγμα μιλάμε» είπε ο Χρήστος Νικολαϊδης στη ζωντανή σύνδεση του OPEN.

«Τις τελευταίες ώρες είναι αυτό το μόνιμο σκηνικό. Έχουμε πραγματικά αυτές τις εκρήξεις αλλά αυτή ήταν πολύ δυνατή και νομίζω ότι ανταποκρίνεται στους υπολογισμούς μας», ανέφερε.

«Μπλόκο» στη Ρωσία από παντού

Στον απόηχο των μαχών, ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχεται η Ρωσία και σε άλλα πεδία. Σύμφωνα με τον συντάκτη τεχνολογίας της Guardian, Νταν Μίλμο, οι τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft και Apple ανέστειλαν την διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στην αγορά της Ρωσίας, μετά την επίθεση της χώρας στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση της Microsoft γίνεται λόγος για «αναστολή όλων των νέων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών» χωρίς, όμως, να διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει αυτή την πολιτική. Η εταιρεία παρέχει το λογισμικό σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές παγκοσμίως, καθώς και υπηρεσίες cloud αλλά και παιχνιδιών μέσω του Xbox. «Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, είμαστε τρομοκρατημένοι, οργισμένοι και λυπημένοι από τις εικόνες και τις ειδήσεις που λαμβάνουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη, απρόκλητη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

Την Τρίτη, 1 Μαρτίου, η Apple δήλωσε ότι σταματά τις πωλήσεις των προϊόντων της στη Ρωσία, ενώ και οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωησης, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτήτριας του Facebook, Meta, έχουν αποκλείσει τις ρωσικές κρατικές υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος το Facebook από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπλόκαρε το Facebook ως απάντηση - όπως υποστηρίζει - στους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ρυθμιστική αρχή, Roskomnadzor, ανέφερε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με την πρόσβαση να περιορίζεται σε κρατικά υποστηριζόμενα κανάλια όπως το Russia Today και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η Meta, μητρική εταιρεία της Facebook, δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχολιασμό. Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι περιόρισε την πρόσβαση στο RT και το Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δραματική έκκληση του δημάρχου Μαριούπολης για βοήθεια

Δραματική είναι στο μεταξύ η έκκληση για βοήθεια του δημάρχου της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, που δέχεται πυρά από τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, υποστηρίζει ότι η πόλη έχει άμεσα ανάγκη στρατιωτικής βοήθειας. Τις τελευταίες μέρες, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης προσπαθώντας να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Η Μαριούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία καθώς, η κατάληψή της θα συνδέσει τις ανατολικές περιοχές των αυτονομιστών, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με την προσαρτημένη Κριμαία στα νότια της χώρας.

Tην Παρασκευή, με ένα tweet ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε ότι το κομβόι της ελληνικής αποστολής με σκοπό την απομάκρυνση ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη, πέρασε με ασφάλεια τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.Το κομβόι των 30 αυτοκινήτων ξεκίνησε από τη Μαριούπολη την Τετάρτη, 2 Μαρτίου και μετέφερε δεκάδες έλληνες ομογενείς, δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

«Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση», έγραψε ο έλληνας ΥΠΕΞ. 

Κυβερνητική σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών στελεχών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Μαρτίου, και με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις με τις προσφυγικές ροές εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της Ελλάδας των Ουκρανών εκτοπισθέντων ατόμων, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας καθώς και τα άμεσα επόμενα βήματα από τα αρμόδια Υπουργεία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ιδιαίτερα η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες στη διεύθυνση https://migration.gov.gr/help-ukraine-online-form/, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, απλοί πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.

Συνολικά έως σήμερα έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας 2.704 Ουκρανοί πολίτες εκ των οποίων 50 μόνο έχουν αιτηθεί να φιλοξενηθούν σε δομές πρώτης υποδοχής. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου το σύνολο των άμεσα διαθέσιμων κλινών φιλοξενίας που προσεγγίζουν τις 5.000 και μπορούν προοπτικά να ανέλθουν σε 30.000.

Επίσης, έγινε αναφορά στη διαπιστωτική απόφαση για την παροχή έκτακτου καθεστώτος ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου που αποφασίστηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται άμεσα από τη χώρα μας. Επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι σε ένα μήνα, από τις 4/4, θα υπάρξει η δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα των δομών υγείας και των σχολικών μονάδων να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Μάλιστα, ήδη πέντε παιδιά από την Ουκρανία έχουν γραφτεί σε τάξεις του ελληνικού δημόσιου σχολείου στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο». Το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να σχεδιάσει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων και αποστολής υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία της Ουκρανίας.

Τα Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέλαβαν να καταγράψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας και να επανέλθουν με συγκεκριμένα στοιχεία ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και την Εκκλησία της Ελλάδος ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για τη δύσκολη αλλά επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επαφές με το ελληνικό ομογενειακό στοιχείο και τη διάνοιξη νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων για την έξοδο από τη χώρα και άλλων Ελλήνων ομογενών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αλέξανδρος Κόπτσης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

ΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτινπόλεμοςειδήσεις τώραΡωσία