Κόσμος|05.03.2022 20:36

Live Blog Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες επιθέσεις από τη Ρωσία - «Σφυροκόπημα» σε Μαριούπολη και Κίεβο

Newsroom

Ώρες αγωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς 10 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, με τα βλέμματα να στρέφονται στη Μαριούπολη όπου αρχικά ανακοινώθηκε κατάπαυση πυρός ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι, ωστόσο ενώ η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αναβλήθηκε με εντολή του δημάρχου της πόλης και εκατέρωθεν κατηγορίες, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ο τρίτος γύρος συνομιλιών για τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Αρχικά ο δήμαρχος Μαριούπολης κατηγόρησε τη Μόσχα για μη τήρηση της συμφωνίας καταγγέλλοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων, με τη Μόσχα να απαντά μέσω του υπουργείο Άμυνας το οποίο ανακοίνωσε ότι κανείς δε χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα  και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν.

Σε έκτακτη ανακοίνωση το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται ότι ξεκίνησαν εκ νέου οι επιθετικές ενέργειες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατηγορεί παράλληλα την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει τις ενέργειες των εθνικιστών.

Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις στο Live Blog του ethnos.gr 

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, υιοθετούν μέτρα απομονώνοντας τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό.

Ζελένσκι: Όσοι μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι σε ισχύ για να επιτραπεί σε όσους βρίσκονται στη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα να φύγουν.

Ωστόσο, δήλωσε ότι όσοι μπορούν θα πρέπει να «συνεχίσουν να μάχονται».

Σε διάγγελμά του, ο κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας στις πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται σε δεινή και χειρότερη κατάσταση, τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα, για να σωθούν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Να παρέχουμε φάρμακα και τρόφιμα σε όσους μένουν εκεί σε αυτά τα μέρη. Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να φύγουν από αυτά τα μέρη θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν τώρα χρησιμοποιώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά όσοι μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει, όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μας με τη Ρωσία».

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr 

Ο κ. Ζελένσκι χρησιμοποίησε την ομιλία του για να απευθυνθεί απευθείας στις ΗΠΑ, ρωτώντας «τι περισσότερο χρειάζεται» για να πείσει τον Τζο Μπάιντεν να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Υποστήριξε ότι το 74% των Αμερικανών συμφωνεί ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Πολωνίας, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Λαβρόφ: Η οργισμένη στάση του Ζελένσκι δεν εμπνέει αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις είναι «ουσιαστικής σημασίας».

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

πόλεμοςΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώρα