Κόσμος|05.03.2022 14:41

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν την Κυριακή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου

Μαρία Ζαχαράκη

Επιμένει στην ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου η Άγκυρα και την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συνομιλία με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Καταρχάς, θα θέλαμε να επαναλάβουμε το κάλεσμα του προέδρου μας τη 10η ημέρα αυτού του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως. Πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις και να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όποιες και αν είναι οι ανησυχίες, οι όροι και οι φόβοι της Ρωσίας, πρέπει να εξεταστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από αυτό, εκτός από την καταστροφή όλων των εναλλακτικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς ως Τουρκία, ο πρόεδρός μας, συνεχίζουμε την έντονη διπλωματική κινητικότητα. Σήμερα θα έχει σειρά συνομιλιών με τον πρόεδρο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό του Καναδά. Αύριο θα έχει συνομιλία με τον κ. Πούτιν. Ο Πρόεδρός μας είχε και χθες συνομιλία με τον Ζελένσκι. Στόχος μας είναι να τερματίσουμε τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό. Δίνοντας μια ευκαιρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα με λογικό και βάσιμο τρόπο, πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της πολιτικής ενότητας της Ουκρανίας πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

Διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις

Κάλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε και ο Ζελένσκι, δήλωσε Ιμπραχίμ Καλίν. «Ο Ουκρανός πρόεδρος -σύμφωνα με την Άγκυρα- είπε ότι ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα ή σε όποιο άλλο μέρος ήθελε. Αυτό είναι το σωστό. Η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό χωρίς καμία προϋπόθεση. Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε το καθήκον μας. Δηλώσαμε και στις δύο πλευρές ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να παίξουμε ένα ρόλο διευκόλυνσης. Το συζητάμε και με άλλους συμμάχους μας. Η κοινή προσπάθεια όλων είναι να σταματήσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό».

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr

Δυνατή μία συνάντηση στην Αττάλεια

«Θέλουμε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα και προσπαθούμε γι' αυτό. Aυτή η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επειδή υπάρχει στην Αττάλεια το διπλωματικό φόρουμ κι εκεί θα μπορούσε να γίνει πιθανόν. Ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ότι μπορεί να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση. Αυτό θα το μεταφέρει ξανά στον κ. Πούτιν στην αυριανή του συνομιλία. Μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο και να μην προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή. Το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Οι πυρηνικοί σταθμοί δέχονται επίθεση. Αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Εξαιρετικά επικίνδυνο. Θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Υπάρχει μεγάλη ένταση σε όλη την περιοχή, στην ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές, όπως οι ενεργειακές γραμμές και η οικονομία. Οι Ρώσοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να δουν αυτή την εικόνα και να λάβουν λογικά μέτρα. Όποιοι και αν είναι οι όροι τους, πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι λαμβάνουν θετικά μηνύματα από το Κρεμλίνο, από τη Μόσχα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλο χρόνο.

Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Εάν αυτός ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο, θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την περιοχή. Το μήνυμα του προέδρου μας θα είναι να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος και οι επιθέσεις. Να βρεθεί ένα κοινό λογικό έδαφος για διαπραγματεύσεις, να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες και να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Ο Ζελένσκι έδωσε κάποια μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΡωσίαΤουρκίαΟυκρανίαΙμπραχίμ ΚαλίνΒλαντίμιρ Πούτιν