Κόσμος|07.03.2022 10:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εντελώς ανήθικη» η πρόταση της Ρωσίας για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Newsroom

Αφού νωρίτερα ανακοίνωσε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που φεύγουν από διάφορες πόλεις, η Ρωσία δήλωσε τώρα ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να διαφύγουν αρκεί να κατευθυνθούν προς τη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

Σε απάντηση, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι πολίτες του θα πρέπει να μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ότι πυροβολεί σκόπιμα εναντίον πολιτών κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εκκένωσης.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr 

«Πρόκειται για μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Ο πόνος των ανθρώπων χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα\, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμα.

«Πρόκειται για πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκκενώσουν τις εστίες τους στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει.

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι θα ανοίξει έναν διάδρομο μεταξύ του Κιέβου και της λευκορωσικής πόλης Γκόμελ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.

Η Μόσχα διευκρίνισε ότι ένας άλλος διάδρομος θα ξεκινά από τη Χαρκίβ ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

Τέλος δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι: ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ κα ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Σήμερα ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όμως πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθούν καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους.

Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε εξάλλου ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν πού θα πάνε, αλλά τους συμβούλεψε να μην καταφύγουν στη Ρωσία.

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμοςΒολοντιμίρ Ζελένσκι