Κόσμος|07.03.2022 18:14

Τσελίκ για Ουκρανία: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα διπλωματικό έδαφος»

Μαρία Ζαχαράκη

Την ικανοποίησή του για την κήρυξη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εξέφρασε ο Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός. Ο οδικός χάρτης που χάραξε ο πρόεδρός μας για την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης είναι σαφής. Εάν αυτός γίνει αποδεκτός με την πρόσκληση του κ. Πούτιν και του κ. Ζελένσκι σε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα, είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη βούλησή της για ειρήνη στον κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα διπλωματικό έδαφος.

Θεωρήθηκε εξαιρετικά πολύτιμο να μην ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα ενέτεινε τον πόλεμο με οποιονδήποτε τρόπο. Βλέπουμε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ασκήσει μία αποτελεσματική διπλωματικά. Η Τουρκία αναπτύσσει τη δική της διπλωματία, μια διπλωματία που δεν μπορεί να ασκήσει η ΕΕ. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να νοηθεί ΕΕ χωρίς την Τουρκία και ότι οι αξίες της ΕΕ δεν θα τηρηθούν ποτέ χωρίς την Τουρκία. Η προσέγγιση της Τουρκίας σχετικά με την εφαρμογή του Μοντρέ εκτιμάται από όλο τον κόσμο.

Η Τουρκία συμμετέχει πάντα στις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά παίρνουμε παράλληλα και τις αποστάσεις μας από άλλες κυρώσεις. Το να μπορούμε να μιλάμε με τη Ρωσία είναι επίσης πολύτιμο, όσον αφορά τον τερματισμό της εισβολής. Ως ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ, η αποφασιστική και βασισμένη στις αρχές προσέγγισή μας να αντιστεκόμαστε σε πραξικοπήματα και εισβολές θα πρέπει να εκτιμηθεί από όλους.

Απαιτείται μία ανοιχτή διπλωματική γραμμή. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ. Έχει γίνει σαφές ότι χωρίς την Τουρκία, το ΝΑΤΟ θα ήταν άχρηστο».

Επίσκεψη Χέρτζογκ στην Τουρκία

Σχετικά με την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι «γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία εκτυλίσσονται διάφορες εξελίξεις στην περιοχή, στη Μεσόγειο και στην Ουκρανία. Στη Μόσχα βρέθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Φυσικά το θέμα αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά μεταξύ των δύο προέδρων. Υπήρχε μια διακοπή στις διμερείς σχέσεις. Νομίζω ότι θα καταστεί σαφές τι βήματα πρέπει να ληφθούν. Το θέμα της πρεσβείας και τα βήματα στις διμερείς σχέσεις θα ξεκαθαρίσουν μετά την επίσκεψη αυτή. Πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, το επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στον κόσμο ήταν η Μεσόγειος. Έχουμε έναν φάκελο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για τη Μεσόγειο. Αυτή η επίσκεψη θα είναι ένα σημείο καμπής».

ειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΟμέρ ΤσελίκΤουρκίαΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι