Κόσμος|08.03.2022 13:29

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατηγορεί τη Μόσχα για επίθεση στον ανθρωπιστικό διάδρομο

Newsroom

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Τρίτη τη Ρωσία ότι δεν σέβεται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Νεκρό παιδί από αφυδάτωση στη Μαριούπολη

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία έχει μείνει χωρίς παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανση για μέρες.

«Το 2022 από αφυδάτωση», σημείωσε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, παρομοιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο θάνατος του παιδιού δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, επισημαίνει το Reuters. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για τον αφοπλισμό της γειτονικής της χώρας και τη σύλληψη ηγετών, τους οποίους χαρακτηρίζει "νεοναζί" και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Αυξάνονται οι επιθέσεις σε ουκρανικά νοσοκομεία και ασθενοφόρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την Καθαρά Δευτέρα ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.

Η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει περιστατικά στα οποία ασθενοφόρα έχουν επιταχθεί για λόγους άλλους από την παροχή υγειονομικής έκτακτης βοήθειας.

«Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται με αρκετά γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες λίγες ημέρες», δήλωσε η Σμόλγουντ.

πόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρα