Κόσμος|11.03.2022 09:12

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ελληνίδα της Οδησσού στο ethnos.gr: Είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά - Δε φανταζόμασταν ότι θα μας συμβεί αυτό που ζούμε

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ενωμένοι σαν γροθιά οι 1.200 καταγεγραμμένοι Έλληνες της Οδησσού - αλλά και πολλοί ακόμα που είναι ελληνικής καταγωγής αλλά δεν έχουν επίσημα έγγραφα- αντιμετωπίζουν το φόβο και την αγωνία για τις ακόμα δυσκολότερες ώρες που φαίνεται ότι σύντομα θα έρθουν και στη δική τους πόλη, στη δική τους ζωή από τον πόλεμο που μαίνεται στην ΟυκρανίαΕπικοινωνούν συνέχεια μεταξύ τους δίνουν κουράγιο ο ένας στον άλλον, προσφεύγουν για βοήθεια, όταν κάποιος χρειάζεται κάτι.

Στην Οδησσό, το «διαμάντι» της Μαύρης Θάλασσας, με την πλουσιότατη πολιτιστική παράδοση και το μωσαϊκό ανθρώπων διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών, οι τελευταίες μέρες και ώρες για τους κατοίκους περνούν με μία βασανιστική αγωνία, με τη φρίκη του πολέμου να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά τους.

Η Οδησσός άκουσε λίγες μέρες αργότερα από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ουκρανίας τον ήχο των βομβών, αλλά πλέον, τουλάχιστον τις τελευταίες εφτά - οκτώ ημέρες, αποτελούν και για αυτήν μία πραγματικότητα. Όπως λέει στο ethnos.gr η Αγλαΐα Πολυχρονίδου, Ελληνίδα της Οδησσού, γνωστή τραγουδίστρια της όπερας και αδερφή της προέδρου της ελληνικής κοινότητας Οδησσού, πλέον οι βομβαρδισμοί είναι συχνότεροι σε περιοχές κοντά στην πόλη, η οποία πολύ σύντομα αναμένεται να πολιορκηθεί στενά από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα.

«Όλοι μας νιώθουμε την αγωνία, το φόβο για τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που θα έρθουν. Η πόλη μας είναι πανέμορφη και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή. Τόσα χρόνια ορθόδοξοι χριστιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι ζούμε αγαπημένοι και μονιασμένοι. Δεν είχαμε ποτέ τίποτα να χωρίσουμε. Τώρα, όμως, ήρθε ο πόλεμος και μεταξύ μας είναι διάχυτος ο φόβος για το αύριο», λέει στο ethnos.gr η κ. Πολυχρονίδη.

Κατά την ίδια, ακόμα υπάρχουν τρόφιμα για τους κατοίκους της Οδησσού και δεν τους έχει λείψει το πόσιμο νερό. Δε λειτουργούν όλα τα καταστήματα, αλλά υπάρχουν κάποια για να κάνουν οι κάτοικοι τα ψώνια τους. Όσοι δεν μπορούν να βρουν τρόφιμα, μπορούν να απευθυνθούν σε κρατική οργάνωση, η οποία τους προμηθεύει.

«Ευτυχώς, ακόμα δεν έχει έρθει σε εμάς η κόλαση που αντιμετωπίζουν άλλες πόλεις της χώρας. Η κατάσταση στην Οδησσό είναι πολύ καλύτερη από τη Μαριούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, Ακούω τι συμβαίνει εκεί και μου τρέχουν τα δάκρυα. Έχουμε εδώ ακόμα τρόφιμα και νερό, όμως δεν ξέρουμε αύριο τι μας ξημερώνει. Στο Μικολάεφ, μια κοντινή πόλη σε εμάς, γίνεται κανονικός πόλεμος. Αλλά και σε εμάς την τελευταία εβδομάδα ακούγονται βομβαρδισμοί. Οι Ρώσοι προσπαθούν να μπουν στην πόλη από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις. Νομίζαμε ότι θα βρεθεί λύση αλλά δυστυχώς...», λέει η κ. Πολυχρονίδου.

Δεν έφυγαν πολλοί Έλληνες

Κατά την κ. Πολυχρονίδου κάποιοι Έλληνες, κάποιοι από αυτούς που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έφυγαν από την πόλη μετά από ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, οι περισσότεροι δε θέλουν να εγκαταλείψουν την Οδησσό, τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους.

«Η ελληνική κοινότητα της Οδησσού έχει 1.200 μέλη και όλα έχουν επίσημα έγγραφα ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Ωστόσο, οι Έλληνες της Οδησσού είναι πολλοί περισσότεροι. Πολλοί αναγκάστηκαν επί Στάλιν να αλλάξουν τα έγγραφά τους και να φαίνεται ότι είναι Ρώσοι, προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα. Εμείς, όμως, τους γνωρίζουμε καλά και ξέρουμε ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και επικοινωνούμε μεταξύ μας. Το μυαλό μας είναι στους ανθρώπους στη Μαριούπολη. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, η κ. Αλεξάντρα Προτσένκο, επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε ότι στην περιοχή της Μαριούπολης περίπου 1.300 άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν χάσει τη ζωή τους. Προσευχόμαστε στην Παναγία να μας βοηθήσει και να μας έχει υγιείς», σημειώνει η κ. Πολυχρονίδου.

πόλεμοςνερόΟδησσόςΟυκρανίατρόφιμαειδήσεις τώραβομβαρδισμός