Κόσμος|10.03.2022 22:32

Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Οι Ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν πόλεις-«κλειδιά» στην Ουκρανία

Newsroom

Η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-«κλειδιά», επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει έναν αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-«κλειδιά». Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας. Στη Χερσώνα, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός φέρεται να προχώρησε σε περίπου 400 συλλήψεις διαδηλωτών.

«Φοβάμαι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» είπε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι φοβάται πως η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «βγαλμένο από το εγχειρίδιο της Ρωσίας». «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», είπε ο Τζόνσον στο Sky News.

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία - δικαιολογία», ανέφερε.

«Το είδατε στη Συρία. Το είδατε ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι που κάνουν. Πρόκειται για μια κυνική, βάρβαρη κυβέρνηση», σχολίασε.

Μιλώντας στην εκπομπή Beth Rigby Interviews, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι να συνειδητοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος ότι έχει κάνει ένα «καταστροφικό λάθος».

Και οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Και η εκπρόσωπος του λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία. Η ίδια διέψευσε του ισχυρισμούς της Μόσχας για ανάπτυξη εργαστηρίων βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και ανέφερε ότι:

«Τώρα που η Ρωσία έχει προβάλει αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και η Κίνα φαίνεται να έχει υποστηρίξει αυτή την προπαγάνδα, θα πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για την πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ή για τη δημιουργία μιας επιχείρησης που θα τα χρησιμοποιήσει. Είναι ένα σαφές μοτίβο».

πόλεμοςΡωσίαΒρετανίαειδήσεις τώραΟυκρανίαυπουργείο Άμυνας