Κόσμος|11.03.2022 14:13

Πόλεμος στην Ουκρανία - Καλίν: Η τελική απόφαση για τον τερματισμό θα έρθει από τον πρόεδρο Πούτιν

Μαρία Ζαχαράκη

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σχολιάζοντας τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN International, τόνισε τη σημασία της διπλωματίας.

«Η τελική απόφαση για τον τερματισμό αυτού του πολέμου θα έρθει από τον πρόεδρο Πούτιν».

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για να κρατήσει ανοιχτό το κανάλι εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε.

Η Άγκυρα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ κατανόησαν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, σύμφωνα με Χουριέτ

Στόχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Δύση και όχι με τον Ουκρανό ομόλογό του προς το παρόν, εκτιμά η Άγκυρα, ωστόσο θεωρεί ότι έγινε κατανοητή από τις ΗΠΑ η στρατηγική σημασία Τουρκίας εν μέσω κρίσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της «Χουριέτ» από την τουρκική κυβέρνηση, Πούτιν και Ζελένσκι δεν είναι δυνατόν να συναντηθούν σύντομα. Αναφέρουν ότι στόχος του Πούτιν είναι να καθίσει στο τραπέζι με την Δύση. 

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ”, τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα τη ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τουλάχιστον ας συναντηθούν οι δύο υπουργοί, να γίνουν κάποια βήματα για εποικοδομητική πολιτική», είπε στον Πούτιν ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Λαβρόφ δεν μπόρεσε καν να εγγυηθεί ανθρωπιστικό διάδρομο, ωστόσο και πάλι η Άγκυρα εκτιμά ότι ήταν πολύ σημαντική η συνάντηση εν μέσω πολέμου και ότι θα δημιουργήσει πίεση για να μπορέσει να γίνει η επόμενη συνάντηση.

Για τη χθεσινή επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομολογό του Τζο Μπάιντεν, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν ενοχλούνται από την πολιτική ισορροπιών της τουρκικής κυβέρνησης και είναι ικανοποιημένες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα έχει γίνει κατανοητή από της ΗΠΑ η στρατηγική σημασία της Τουρκίας σε περιόδους κρίσεις και γι αυτό οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ενισχυθούν. Οι πηγές της τουρκικές κυβέρνησης εκτιμούν ότι αν Τουρκία και ΗΠΑ τα βρουν στα μεγάλα θέματα, τότε θέματα όπως οι S400 εύκολα επιλύονται. Αναφέρουν ακόμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν θέληση.

Η Άγκυρα εκτιμά ακόμη ότι 100 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ουκρανία και ότι και ότι δεν θα σταματήσουν εύκολα τη Ρωσία. Μάλιστα εκτιμά ότι και η δύση θα συνεχίσει τις κυρώσεις της εναντίον της Μόσχας ακόμη και αν επιλυθεί η κρίση. Στόχος της δύσης, εκτιμά η Άγκυρα, είναι να αποτελειώσει τον Πούτιν προσδοκώντας ότι τα αποθέματα της Ρωσίας θα τελειώσουν σε δύο μήνες και ο λαός θα φτωχύνει.

πόλεμοςειδήσεις τώραΡωσίαΑττάλειαΟυκρανίαΙμπραχίμ ΚαλίνΒλαντίμιρ ΠούτινΤουρκία