Κόσμος|11.03.2022 19:53

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο φοβάται ρωσική προβοκάτσια για να μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο

Newsroom

Η Ουκρανία δήλωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη στοχεύουν σκόπιμα χωριό της Λευκορωσίας από τον ουκρανικό εναέριο χώρο ως πρόσχημα για την ένταξη του Μινσκ στον πόλεμο - δήλωση η οποία ήρθε μετά την πτήση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το Sky News, το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να ξεκινήσει η Λευκορωσία εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες δύο ώρες.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα στρατεύματα της Λευκορωσίας μπορεί να παρασυρθούν σε εισβολή στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (1900 GMT)», ανέφερε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Και ο Guardian σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (8 η ώρα Ελλάδος).

Ουκρανία: Θα γίνει αντεπίθεση αν στρατιώτες της Λευκορωσίας περάσουν τα σύνορα

Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Ουκρανία: Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε μια παραπλανητική επίθεση

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία σε μια παραπλανητική επίθεση για να δώσει μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει μια ευρύτερη χρήση τέτοιων όπλων στον πόλεμο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. «Πιστεύουμε ότι χημικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια παραπλανητική επίθεση για να δοθεί μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε αξιωματούχος

«Το πλαίσιο στο οποίο το εξετάσαμε είναι από μια οπτική παραπλανητικής επίθεσης. Σαφώς, ενώ οι Ρώσοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ικανότητα χρήσης χημικών όπλων, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε αυτό το σημείο σε μια μεγάλη κλιμάκωση της τρέχουσας εμπόλεμης σύρραξης».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας τρίτος Ρώσος υποστρατηγός σκοτώθηκε σε μάχες στην Ουκρανία. Πιθανότατα έχουν αναπτυχθεί περίπου 20 Ρώσοι υποστράτηγοι στην Ουκρανία, είπαν οι αξιωματούχοι.Οι δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων έχει επιβραδυνθεί από υλικοτεχνικά προβλήματα, χαμηλό ηθικό και ουκρανική αντίσταση.

Συνολικά, 5.000 έως 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Το Κίεβο τονίζει ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περισσότερους από 12.000 Ρώσους στρατιώτες. Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει περίπου 500 απώλειες.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμο

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη είναι εδώ και πολλές ημέρες υπό σκληρή πολιορκία, με πολλούς κατοίκους να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό. Παράλληλα δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ καταγγέλλεται πλιάτσικο σε καταστήματα και φαρμακεία

ΟΗΕ: Δεν γνωρίζουν να υπάρχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε κάποιον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας «αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Στη συνεδρίαση του ΣΑ που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητηθεί ο αναπόδεικτος ισχυρισμός της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, η Ιζούμι Νακαμίτσου είπε επίσης ότι καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτούν την ενίσχυση της διεθνούς απαγόρευσης των βιολογικών όπλων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε με Μπάιντεν για περισσότερη υποστήριξη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συνομίλησε σήμερα Παρασκευή με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και συμφώνησαν για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στον αμυντικό τομέα και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, για τα εγκλήματα της Ρωσίας ενάντια στους αμάχους. Συμφωνήσαμε τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση του στο Twitter. Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

ΛευκορωσίαΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΑλεξάντερ ΛουκασένκοπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα