Κόσμος|12.03.2022 17:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: 75λεπτη επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν - Σολτς για τερματισμό του πολέμου

Newsroom

Για σχεδόν 75 λεπτά μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους δύο ηγέτες της Ε.Ε να ζητούν για ακόμα φορά τον τερματισμό του πολέμου. Σημειώνεται ότι Μακρόν και Πούτιν μιλούν για την εξέλιξη του πολέμου σχεδόν κάθε δύο μέρες με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη να μείνει ανοιχτό δίαυλος επικοινωνίας Δύσης - Ρωσίας, ωστόσο ο Όλαφ Σολτς δεν συμμετείχε μέχρι τώρα σε αυτές τις συζητήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είχε συνομιλήσει λίγο νωρίτερα και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον ίδιο λόγο.

Ο καγκελάριος δήλωσε ότι η συνομιλία ήταν «μέρος των συνεχιζόμενων διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να μην πουν τίποτα περισσότερο για την ουσία της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και απάντησε στις ανησυχίες τους για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Το Κρεμλίνο δεν ανέφερε τι ακριβώς είπε ο Πούτιν αναφορικά με κατάσταση των συνομιλιών δήλωσε ότι υπήρξαν «ορισμένες θετικές αλλαγές».

Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πόσο σημαντικές μπορεί να είναι οι τελευταίες συνομιλίες και αν μπορούν να οδηγήσουν εν τέλει σε κατάπαυση του πυρός, οι τελευταίες δηλώσεις και ανακοινώσεις δείχνουν ότι ίσως υπάρχει κάποια πρόοδος στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης που θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση, αναφέρει το SkyNews.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας σε Μακρόν και Σολτς όταν του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Ελιζέ: Ο Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας μετά τη συνομιλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

ΟυκρανίαΌλαφ ΣολτςΡωσίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΕμανουέλ Μακρόνπόλεμος