Κόσμος|13.03.2022 21:16

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Αν η Ρωσία επιτεθεί με χημικά θα πληρώσει βαρύ τίμημα - Επίθεση στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει απάντηση

Newsroom

Για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία μίλησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ο οποίος προειδοποίησε ότι, το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία, σε περίπτωση που εξαπολύσει επίθεση με χημικά θα είναι βαρύ. Ο Σάλιβαν συμπλήρωσε ότι, ενδεχόμενη επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει πλήρη απάντηση από τη συμμαχία.

Ο Σάλιβαν μίλησε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαβουλεύονται στενά για το ενδεχόμενο χημικής επίθεσης και είναι σε απευθείας επικοινωνία με τη Μόσχα. «Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής θα ήταν μια πρόσθετη γραμμή που ο Πούτιν ξεπερνά όσον αφορά την επίθεσή του στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες», τόνισε.

Σε άλλες δηλώσεις του στο CNN, τις οποίες επικαλείται το Reuters, ο ίδιος εκτίμησε ότι η ρωσική πλευρά απογοητεύεται από τον ρυθμό της εισβολής, και αυτό αντανακλάται στην επέκταση των επιθέσεων της χώρας σε νέους στόχους στην Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα. Όπως εξήγησε, δεν είναι στα σχέδια της Ουάσινγκτον να επιχειρήσουν αμερικανικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε σπιθαμή» νατοϊκών εδαφών, ενώ θα αυξήσουν τη βοήθεια προς τους Ουκρανούς μαχητές, μεταξύ άλλων με την παροχή αντιαεροπορικών όπλων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκοπεύουν να συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις πιέσεις στη Ρωσία, υπογράμμισε, και προειδοποίησε ότι τυχόν κινήσεις της Κίνας ή άλλων χωρών που θα παρέχουν σωσίβιο στη Ρωσία ή θα τη βοηθήσουν να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις θα έχουν «οπωσδήποτε» συνέπειες

Συνομιλία Κουλέμπα – Μπλίνκεν

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν και συζήτησαν την περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα και να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματά της», γράφει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων για την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ρωσίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΝΑΤΟΗΠΑΟυκρανίαΛευκός Οίκος