Κόσμος|15.03.2022 07:10

Πόλεμος Ουκρανία: Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Ρωσία με το χτύπημα στη στρατιωτική βάση δίπλα στα σύνορα με την Πολωνία

Newsroom

Το θανατηφόρο πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα της Ρωσίας στη στρατιωτική βάση της Ουκρανίας στο Γιάβοριφ, λιγότερο από 15 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία, ήταν σαφώς σχεδιασμένο για να στείλει ένα μήνυμα, αναφέρει σε άρθρο του ο αναλυτής του Guardian, Dan Sabbagh.

Όπως σημειώνει, οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο μπορούν να χτυπήσουν τα δυτικά όρια της Ουκρανίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους κοντά στο σημείο όπου θα περάσουν δυτικά όπλα στη χώρα, αλλά επιπλέον το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται αν εκεί εκπαιδεύονταν Αμερικανοί ή άλλοι εθελοντές μαχητές. Μια μέρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε δηλώσει ότι ο στρατός θα αντιμετωπίσει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ ως «νόμιμους στόχους».

Οι εγκαταστάσεις, γνωστές ως τοποθεσία όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαίδευαν Ουκρανούς τα χρόνια πριν από την έναρξη του πολέμου, βρίσκονται κοντά στην πιο άμεση διαδρομή μεταξύ του αεροδρομίου του Rzeszow, όπου μεταφέρονται όπλα από τη Δύση και της πόλης Lviv. Είναι ένα μέρος όπου λέγεται ότι συγκεντρώνονται ξένοι εθελοντές και ξεκινούν την εκπαίδευσή τους με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αλλά ακόμη και αν η βάση δεν χρησιμοποιείται ή δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για κανέναν από τους δύο σκοπούς, είναι μια τοποθεσία που αντιμετωπίζεται από καιρό με καχυποψία από τη Ρωσία.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά όρια στη ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τον αναλυτή της Guardian. Ενώ οι πυραυλικές επιθέσεις στα σύνορα του ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλούν εκνευρισμό, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έχουν λάβει μέτρα για να ενισχύσουν και να προστατεύσουν την αεράμυνα της Πολωνίας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι δύο αμερικανικές συστοιχίες πυραύλων Patriot μεταφέρθηκαν στην Πολωνία, τοποθετημένες στο Rzeszow. Βρετανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ένα συνοδευτικό σύστημα, το μεσαίου βεληνεκούς Sky Sabre, που βρίσκεται ήδη στη χώρα μετά από πρόσφατες ασκήσεις, ενδέχεται να βρίσκεται σύντομα δίπλα τους.

Παρά τη ρητορική του Ριαμπκόφ, μια άμεση ρωσική επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ, της οποίας η άμυνα έχει ενισχυθεί πρόσφατα, θα ήταν απίθανη σε κάθε περίπτωση, αλλά ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι δυνάμεις της Μόσχας αγωνίζονται, χάνοντας άνδρες και εξοπλισμό στην επίθεσή τους στην Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία των  Patriot έχει σχεδιαστεί για να διαβεβαιώσει ότι θα είναι δυνατή η αναχαίτιση τυχόν αδέσποτων πυραύλων που εισέρχονται στον πολωνικό εναέριο χώρο, καθώς η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας πλησιάζει στα δυτικά της χώρας.

Η Ρουμανία, μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, διαθέτει ήδη το δικό της σύστημα Patriot, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα επανατοποθετήσουν ένα από τα δικά τους συστήματα σε μια άλλη συνοριακή χώρα, τη Σλοβακία.

Όσον αφορά την προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να περιοριστεί από μία μόνο επίθεση, ακόμη και μια τόσο θανατηφόρα όσο αυτή του πρωινού της Κυριακής. Τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα έχουν μήκος μεγαλύτερο από 300 μίλια και λαμβάνονται μέτρα για την απόκρυψη των ζωτικών προμηθειών καθώς περνούν στη χώρα και πέραν αυτής.

Δεν είναι ρεαλιστικά δυνατό να αποκοπεί ή να απαγορευτεί η διακίνηση των όπλων με περιοδικές αεροπορικές επιδρομές, επειδή είναι μεγάλη η έκταση του εδάφους. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικό μόνο όταν οι δυνάμεις της Μόσχας κυριαρχούν σε μια περιοχή. Προς το παρόν, τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα, που επικεντρώνονται στο Κίεβο και τις πόλεις της ανατολικής πλευράς, απέχουν πολύ από το Λβιβ και τα δυτικά σύνορα.

Ο Πούτιν θα δυσκολευτεί να εμποδίσει την παροχή προμηθειών στη δυτική Ουκρανία

Ο Nick Reynolds, ειδικός στον χερσαίο πόλεμο στο Rusi thinktank, δήλωσε: «[Ο Βλαντιμίρ] Πούτιν θα δυσκολευτεί να εμποδίσει την παροχή προμηθειών στη δυτική Ουκρανία, αλλά έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να περικυκλώσει τελικά και έτσι να αποκόψει το Κίεβο, καθώς και να αποκόψει ενδεχομένως τις διαβάσεις κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο».

Η κυριαρχία της Ρωσίας στον ουρανό, ιδίως τη νύχτα, σημαίνει ότι είναι πιθανό να συμμετάσχει σε περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις και να δείξει και πάλι ότι μπορεί να χτυπήσει στα δυτικά. Αλλά αυτά από μόνα τους δεν αλλάζουν δραματικά την ισορροπία του πολέμου, ο οποίος είναι ήδη αρκετά θανατηφόρος.

ΡωσίαNATOπόλεμοςΠολωνίαειδήσεις τώραΟυκρανίαGuardian