Κόσμος|14.03.2022 15:39

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η επιχείρηση γίνεται εντός χρονικού πλαισίου - Δεν χτυπάμε πόλεις

Newsroom

Η Ρωσία εφαρμόζει όλα τα σχέδιά της για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας «εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, σημείωσε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα ήθελε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο έρχεται να διαψεύσει επίσημα αυτόν τον ισχυρισμό. «Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται με σύγχρονα όπλα υψηλής ακρίβειας, πλήττοντας αποκλειστικά εγκαταστάσεις υποδομών στρατιωτικών πληροφοριών. Όλα τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας θα υλοποιηθούν πλήρως εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA., αρνήθηκε να σχολιάσει τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο θεωρεί προκλητικές τις δηλώσεις που κάνουν λόγο για «απογοήτευση» του Πούτιν σχετικά με την ταχύτητα της προέλασης των στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, με αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον ωθούν τη Μόσχα να εισβάλει σε μεγάλες πόλεις για να την καταστήσουν αργότερα υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων.

Ο Πούτιν έχει ζητήσει από τον στρατό να μην χτυπά μεγάλες πόλεις

«Στην αρχή της επιχείρησης, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας να αποφύγει την άμεση έφοδο σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, λόγω του γεγονότος ότι ένοπλοι εθνικιστικοί σχηματισμοί έστηναν σημεία βολής, τοποθετούσαν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό ακριβώς σε κατοικημένες περιοχές και οι μάχες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε ακριβώς με αυτό το σκεπτικό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «τραγωδία» την επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων περιοχή των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, καθώς σύμφωνα με το Κρεμλίνο ουκρανικός πύραυλος σκότωσε πάνω από 15 ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για επίθεση της Ουκρανίας εναντίον αμάχων. Ο κ. Πεσκόφ πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα αφεντικά της Ουκρανίας στην άλλη πλευρά του ωκεανού δίνουν εντολές στον ουκρανικό στρατό».

Η Μόσχα δεν έχει ζητήσει από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε και τα αμερικανικά δημοσιεύματα τα οποία υποστήριζαν ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία εγκαίρως και πλήρως», ανακοίνωσε ο Πεσκόφ.

Αρχηγός Ρωσικής Εθνοφρουράς: Η στρατιωτική επιχείρηση δεν εξελίσσεται τόσο γρήγορα όσο θέλαμε

Ένας από τους πιστότερους ανθρώπους του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, παραδέχθηκε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα ήθελε το Κρεμλίνο. Πρόκειται για την πρώτη μέχρι στιγμής επίσημη δημόσια παραδοχή ότι η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα του Κρεμλίνου.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας του πατριάρχη Κύριλλου, ο Βίκτορ Ζολότοφ απέδωσε την αργή εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δράση «ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων» που «κρύβονται» πίσω από πολίτες, επαναλαμβάνοντας την συνήθη κατηγορία που υιοθετούν οι επίσημες αρχές στην Ρωσία.

Οι παρατηρήσεις του έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι «όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πλάνο».

«Θα ήθελα να πω ότι ναι, δεν πηγαίνουν όλα όσο γρήγορα θα θέλαμε», δήλωσε ο Ζολότοφ, κάποτε υπεύθυνος προσωπικής ασφαλείας του Πούτιν. Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοφρουράς.

«...Αλλά κατευθυνόμαστε προς τον στόχο μας βήμα-βήμα και η νίκη θα είναι δική μας και το εικόνισμα αυτό (προφανώς αναφέρεται σε εικόνισμα της εκκλησίας) θα προστατεύσει τον ρωσικό στρατό και θα επιταχύνει την νίκη μας».

ΗΠΑ και ευρωπαίοι σύμμαχοι θεωρούν ότι η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, είναι κακοσχεδιασμένη και κακοεκτελεσμένη, διότι η Μόσχα υποτίμησε την ουκρανική αντίσταση και την αποφασιστικότητα της Δύσης να τιμωρήσει την Ρωσία.

Ο Βίκτορ Ζολότοφ είναι ένας εκ των ισχυρότερων αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας της Μόσχας.

Η Εθνοφρουρά, στρατιωτικό σώμα εσωτερικής καταστολής, περιλαμβάνει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και άλλες δυνάμεις καταστολής.

Αναφέρεται απευθείας στον Πούτιν και έχει αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία.

Βλαντίμιρ ΠούτινΚρεμλίνοΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμος