Κόσμος|15.03.2022 19:43

Πόλεμος Ουκρανία: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα τρόφιμα» - Ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου στo OPEN για την επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη Μαριούπολη

Newsroom

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, αλλά και για τον απεγκλωβισμό του γιου του μίλησε ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, Γιώργος Ανδρουλάκης. «Είχα 3 μέρες να μάθω νέα του παιδιού μου. Εδώ και ένα μήνα δεν έχουν κάνει μπάνιο. Το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν τα τρόφιμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επιχείρηση απομάκρυνσης από τη Μαριούπολη πέτυχε και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν τη διαδρομή προς Ζαπορίζια. 

Μιλώντας στο OPEN TV ο πατέρας του πρόξενου αναφέρθηκε και στη δύσκολη κατάσταση που βίωσε ο γιος του μαζί με τους άλλους ανθρώπους στην Ουκρανία εξαιτίας των τροφίμων. «Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα τρόφιμα. Τους πήγαιναν πολύ λίγα. Είναι ψυχοφθόρο να σκέφτεσαι ότι αύριο δεν θα έχεις να φας. Ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που ως την τελευταία ημέρα κάτι είχαν να βάλουν στο στόμα τους. Εκεί που θα πάνε θα έχουν περισσότερη άνεση, να κάνουν κι ένα μπάνιο. Εδώ κι ένα μήνα δεν έχουν βάλει νερό επάνω τους. Ελπίζω όλα να πάνε καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, ανακουφισμένοι που αυτή η ιστορία έχει δρομολογηθεί να τελειώσει αισίως και θα είμαστε συνέχεια σε επαφή. Τρεις ημέρες περίπου δεν είχαμε νέα του. Σήμερα δεν μίλησα γιατί ήταν στη φάση της προετοιμασίας του ταξιδίου. Εγώ δεν έχω πρόσβαση στα δορυφορικά, εκείνος μας έπαιρνε. Πριν δέκα λεπτά μίλησα μαζί του, πάνε όλα καλά. Μου είπε ότι στη Μαριούπολη εξακολουθούν οι μάχες στο κέντρο της πόλης αλλά μπόρεσαν και έφυγαν, όπως και χιλιάδες άλλα αυτοκίνητα με κατοίκους φεύγουν», περιέγραψε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το πρόγραμμα του ταξιδιού του επόμενου θα γίνει από την αστυνομία. Γνωρίζουν τα ασφαλή δρομολόγια, θα πάνε προγραμματισμένα και οργανωμένα. Δεν θα γίνει αυτό που έγινε στο πρώτο κονβόι που οι άνθρωποι ψαχνόντουσαν και καθυστέρησαν. Ελπίζω να μην έχουν προβλήματα στον δρόμο. Θα πάνε προς Μολδαβία ή Ρουμανία. Όπου είναι πιο εύκολο και πιο ασφαλές. Στη Μαριούπολη μου είπε ότι συνεχίζονται οι μάχες, οι Ουκρανοί που είναι μέσα αντιστέκονται. Το κτήριο του ΟΑΣΕ είναι στα δυτικά της πόλης, υπήρχε ησυχία εκεί και για αυτό μπόρεσαν να φύγουν γρήγορα, πάντοτε με τις Αρχές, και των Ουκρανών και των Ρώσων, είχαν ενημερωθεί για το κονβόι και έκαναν ότι μπορούσαν», συμπλήρωσε.

Δηλώσεις Δένδια για την επιχείρηση

Νωρίτερα μιλώντας στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είπε για την επιχείρηση απεγκλωβισμού: «Είναι τραγικές οι σκηνές από Ουκρανία, μέσα σε αυτό το πολεμικό πλαίσιο που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, είναι εγκλωβισμένοι και ομογενείς και διπλωμάτες Έλληνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η παρουσία του Μανώλη Ανδρουλάκη, αλλά και του πρέσβη κ. Κωστενέλου και του Έλληνα πρόξενου στην Οδησσού κ. Δόχτση τιμούν στην Ελλάδα και τους συνεχάρη για το έργο τους.

ΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαΜαριούποληειδήσεις τώρα