Κόσμος|16.03.2022 07:55

Τρόμος από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Μετά την πανδημία καταιγίδα πείνας απειλεί τον κόσμο – Το ΔΝΤ επισημαίνει: Τα τρόφιμα λιγοστεύουν

Newsroom

Πόλεμος στην Ουκρανία μετά την πανδημία του κορονοϊού και τον λοιμό ακολουθεί ο λιμός για τον κόσμο. Τα τρόφιμα λιγοστεύουν!
Οι ειρηνευτικές δεήσεις στις εκκλησίες δεν επαρκούν… Πάμε για Β’ Χαιρετισμούς και ο κόσμος ζει λοιμό, λιμό, καταποντισμό, αιφνίδια επιδρομή αλλοφύλων, πόλεμο και θάνατο! Τι άλλο πια;

Κι έρχεται τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προειδοποιεί, με κάθε επισημότητα, ότι τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων βρίσκονται σε κίνδυνο! Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που οδηγεί στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά είναι από τους σημαντικούς, επισημαίνει.

Το ΔΝΤ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια αγορά τροφίμων στο χάος, με την αύξηση των τιμών και την αδυναμία των ουκρανών αγροτών να καλλιεργήσουν, κυρίως σιτάρι.
Προειδοποιώντας για «μαζική αβεβαιότητα» και παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα , ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής για την Ουκρανία στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ Βλάντισλαβ Ράσκοβαν, είπε ότι τα γεγονότα μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου οδηγούν στο ότι «η οικονομία στην Ουκρανία αλλάζει δραματικά».
Σε δήλωση του , ο Ράσκοβαν τόνισε: «Μέχρι τις 6 Μαρτίου, 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, περισσότερες από 1.500 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών, δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων και αμέτρητα αντικείμενα ζωτικής σημασίας, υποδομές σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας έχουν πλήρως ή μερικώς καταστραφεί από τα ρωσικά στρατεύματα».

Ανησυχία και από τον ΟΗΕ 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο πόλεμος επηρεάζει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου, από τη Μέση Ανατολή έως τη Λατινική Αμερική, λόγω της αναταραχής σε μια χώρα γνωστή ως ο Σιτοβολώνας του Κόσμου.
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «Η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο» και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια καταιγίδα πείνας και την κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων».
Την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Όλεγκ Ουστένκο, υπολόγισε τη ζημιά στην υποδομή της χώρας σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια (91 δισεκατομμύρια ευρώ) μέχρι σήμερα. Ο οικονομικός αναλυτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε για επικίνδυνη αποθήκευση τροφίμων και καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές

Λόγω των αυξήσεων των τιμών που προκλήθηκαν από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσίας μετά την εισβολή, το Κρεμλίνο θα περιορίσει τις εξαγωγές κριθαριού, σίκαλης, σιταριού, καλαμποκιού, ανάμεικτων σιτηρών, ζάχαρης και μαύρης ζάχαρης προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του εγχώριου πληθυσμού.
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές άρχισαν από χθες Τρίτη και θα ισχύσουν - με τα τωρινά δεδομένα - έως τις 30 Ιουνίου.
Εξαιρέσεις θα ισχύουν για τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, καθώς και για τις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία έχει μονομερώς ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους.

Το «τσουνάμι» στην Υεμένη

Στην Υεμένη, όπου μια από τις πιο απεθείς συγκρούσεις στον κόσμο έχει ρημάξει έναν φτωχό πληθυσμό, οι άνθρωποι βασίζονται στην επισιτιστική βοήθεια για να αποφύγουν την πείνα. Το ένα τρίτο των προμηθειών σιταριού προέρχεται από την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλι προειδοποίησε ότι «Τα στοιχεία τρομάζουν και επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή στην Υεμένη. Ο χρόνος είναι εναντίον μας».
Ο Μπίσλι έγραψε στο Twitter: «Πραγματικότητα: Δεν επηρεάζονται μόνο οι οικογένειες στην Ουκρανία από αυτόν τον πόλεμο».

Μια κοινή δήλωση της UNICEF και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος χαρακτήρισε την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναμένεται να πεθάνουν από πείνα φέτος «εξαιρετικά ανησυχητική».
Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με την πείνα.
Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια για την Υεμένη, Ντέιβιντ Γκρέσλι, δήλωσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα».
Το μισό από το ηλιέλαιο που εξάγεται στον κόσμο, προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και σχεδόν το ένα τρίτο του σιταριού που τροφοδοτεί τον κόσμο. Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια (43,9 εκατομμύρια ευρώ) από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Αργεντινή αναστέλλει εξαγωγές

Η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εξαγωγές αλεύρου και λαδιού σόγιας καθώς αυξάνονται οι φήμες ότι οι φορολογικές αυξήσεις βρίσκονται στο τραπέζι με το κόστος των πρωτογενών υλικών να εκτινάσσεται. Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και των δύο προϊόντων στον κόσμο. Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός αγροτικών αγορών της Αργεντινής στο υπουργείο Γεωργίας είπε ότι οι εξαγωγές ανεστάλησαν «μέχρι νεωτέρας»...
Το Μπουένος Άιρες εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των εξαγωγικών δασμών κατά 2%, από 31% σε 33%. Πέρυσι, το αλεύρι σόγιας ήταν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Αργεντινής και το σογιέλαιο ήταν το τρίτο.
Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις άρχισε λοιπόν; Οι ειδήσεις και οι δυσοίωνες προβλέψεις δείχνουν καταιγίδα που συνεχώς μαίνεται. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαΔΝΤειδήσεις τώραΥεμένηΑργεντινήσιτάριτρόφιμα