Κόσμος|15.03.2022 22:58

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικά 24ωρα για τη χώρα - Πώς βλέπουν Κίεβο και Μόσχα τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

Newsroom

Συγκλονιστικές είναι οι ώρες που εξακολουθεί να βιώνει ο ουκρανικός λαός που βλέπει τη χώρα του να σφυρηλατείται από παντού από τον πόλεμο που εξαπολύουν από τις 24 Φεβρουαρίου οι ρωσικές δυνάμεις με το βλέμμα να στρέφεται εκ νέου  στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται την Τετάρτη, άνευ απροόπτου προκειμένου να βρεθεί ειρηνευτική λύση την ώρα που το Κίεβο βλέπει χώρο για συμβιβασμό ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν επιδεικνύει σοβαρότητα.

Το βράδυ της Τρίτης έφτασαν στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, Σλοβενίας και Τσεχίας προκειμένου να συναντηθούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία κίνηση «απερίφραστης υποστήριξης ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», ενώ πολεμικά πλοία της Ρωσίας εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη, οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό ομηρία τους ασθενείς και το προσωπικό ενός νοσοκομείου. Περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 350.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, παρά την αναχώρηση 2.000 οχημάτων μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως εκτιμούν Ουκρανοί αξιωματούχοι. 

Αργά το βράδυ της Τρίτης διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία με εκπροσώπους του Κιέβου να διαβλέπουν περιθώριο συμβιβασμού.

«Ας συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά υπάρχει σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε υποομάδες», ανέφερε ο σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μικάιλο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Ρωσία μαλακώνει τη στάση της»

Παράλληλα όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ihor Zhovka, η Ρωσία έχει μαλακώσει τη στάση της στις συνομιλίες για μια πιθανή διευθέτηση με την Ουκρανία.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων έχουν γίνει «πιο εποικοδομητικές».

Είπε ότι η Μόσχα είχε αλλάξει τόνο και σταμάτησε να απαιτεί την παράδοση της Ουκρανίας - κάτι στο οποίο η Ρωσία είχε επιμείνει κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνομιλιών.

Ο κ. Zhovka δήλωσε ότι οι Ουκρανοί εκπρόσωποι αισθάνονται "συγκρατημένα αισιόδοξοι" μετά τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα ήταν απαραίτητο να συναντηθούν Ζελένσκι και Πούτιν προκειμένου να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Πούτιν: Το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις

Την Τρίτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για την υπεράσπιση των δημοκρατιών του Ντονμπάς, καθώς και για ανθρωπιστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την εκκένωση των αμάχων, ανέφερε σε tweet της η ρωσική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε το γεγονός ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τις εξελίξεις, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνόησαν τη χθεσινή εγκληματική και απάνθρωπη πράξη του ουκρανικού στρατού - την πυραυλική, δηλαδή επίθεση σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο του Ντονέτσκ με χρήση πυρομαχικών, η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσίας περιέγραψε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις βασικές εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπλήρωσε η προεδρία.

400 όμηροι ασθενείς και γιατροί σε νοσοκομείο της Μαριούπολης

Πληροφορίες για ομηρία ασθενών και γιατρών από Ρώσους στρατιώτες σε νοσοκομείο της Μαριούπολης μεταδίδει το Κίεβο.

Την είδηση δημοσίευσε μέσω του twitter το The Kyiv Independent, ενώ προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη σχετική ανάρτηση που επικαλείται τον κυβερνήτη του Ντονέτσκ, αναφέρεται πως οι Ρώσοι εισέβαλαν στο νοσοκομείο και κρατούν ομήρους τόσο τους ασθενείς, όσο και το ιατρικό προσωπικό.

Αναφέρθηκε παράλληλα πως οι Ρώσοι στρατιώτες κρατούν και 400 αιχμαλώτους άμαχους πολίτες από τη Μαριούπολη, τους οποίους μετέφεραν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής επιβεβαίωσε στο BBC ότι 400 άτομα είναι «όμηροι», επί του παρόντος, στο νοσοκομείο.

Ο περιφερειάρχης Πάβλο Κυριλένκο, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι σύμφωνα με εργαζόμενο στη δομή «οι Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε».

Τουλάχιστον 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο από τους βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας έφτασαν στο Κίεβο

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Τσεχία και τη Σλοβενία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πολωνός πρωθυπουργός νωρίς σήμερα το βράδυ.

«Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι με ανάρτηση στο Facebook.

«Γι’ αυτό, μαζί με τον (Πολωνό) αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και τους πρωθυπουργούς Πετρ Φιάλα και Γιάνεζ Γιάνσα βρισκόμαστε στο Κίεβο».

Νεκροί δημοσιογράφοι από ρωσικά πυρά

Μία ακόμα δημοσιογράφος έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρή στο Κίεβο, όσο μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η 24χρονη ουκρανή Ολεξάντρα Κουβσνινόβα, γνωστή ως Σάσα, συνεργαζόταν στην πρωτεύουσα με το συνεργείο του Fox News και η είδηση του θανάτου της έρχεται μετά την ανακοίνωση του θανάτου και του εικονολήπτη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, Πιερ Ζακρέφσκι. Την τραγική είδηση έκανε γνωστή μέσω ανάρτησης στο Twitter παραγωγός του τηλεοπτικού δικτύου, η οποία περιέγραψε την εκλιπούσα ως «αστεία και ευγενική».

Νεκρός εικονολήπτης του Fox News από ρωσικά πυρά

Ο Pierre Zakrzewski, ένας βετεράνος εικονολήπτης του Fox News, ο οποίος τραυματίστηκε μαζί με τον δημοσιογράφο Benjamin Hall του Fox News τη Δευτέρα, πέθανε αφού χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά έξω από το Κίεβο. Την είδηση μετέδωσε και το Fox News.

«Με μεγάλη θλίψη μοιραζόμαστε τα νέα σχετικά με τον αγαπημένο μας συνεργάτη, Pierre Zakrzewski. Ο Pierre άφησε την τελευταία του πνοή έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας», δήλωσε μία εκ των επικεφαλής του δικτύου, η Suzanne Scott.

«Ο Pierre φωτογράφιζε εμπόλεμες ζώνες, είχε καλύψει όλα σχεδόν τα γεγονότα από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν και τη Συρία κατά τη διάρκεια της μακράς του θητείας. Το πάθος και το ταλέντο του ήταν απαράμιλλα», συμπλήρωσε.

Τη Δευτέρα δημοσιογράφος του Fox News υπέστη τραυματισμό έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το όνομα του δημοσιογράφου που τραυματίστηκε είναι Benjamin Hall.

Οι αναφορές έρχονται μετά την ανακοίνωση της σελίδας της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, στο Facebook τη Δευτέρα ότι ένας Βρετανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά στην Ουκρανία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην «εντατική υπό την επίβλεψη γιατρών».

Nεκρός δημοσιογράφος των New York Times την Κυριακή

Για νεκρό δημοσιογράφο των New York Times από ρωσικά πυρά στο προάστιο του Κιέβου, Ιρπίν, στην Ουκρανία, έκανε λόγο την Κυριακή η Αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, ένας από τους συναδέλφους του τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο άτυχος δημοσιογράφος και ο συνάδελφός του, επέβαιναν σε αυτοκίνητο μαζί με άλλους ξένους ανταποκριτές, όταν σύμφωνα πάντα με την ουκρανική αστυνομία, δέχθηκαν πυρά από ρωσικά στρατεύματα. Πρόκειται για τον 51χρονο Μπρεντ Ρενό, ο οποίος έχει βραβευθεί για τη δουλειά του.

Το βιογραφικό του νεκρού δημοσιογράφου

Ο Ρενό έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως παραγωγός ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων με τον αδελφό του Κρέγκ.

Μαζί με τον αδερφό του έχουν καλύψει με ντοκιμαντέρ τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τη μάχη για τη Μοσούλη, τον εξτρεμισμό στην Αφρική, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό και την προσφυγική κρίση των νέων στην Κεντρική Αμερική.

Το έργο τους έχει κερδίσει πολλά από τα κορυφαία βραβεία στην τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, μεταξύ των οποίων ένα βραβείο Peabody, δύο βραβεία Columbia DuPont, δύο βραβεία Overseas Press Club, ένα βραβείο Edward R. Murrow, ένα βραβείο IDA, μια υποψηφιότητα DGA για καλύτερη σκηνοθεσία και πολλαπλές υποψηφιότητες για Emmy. Οι ταινίες τους έχουν επίσης λάβει κριτική αναγνώριση από τα περιοδικά Entertainment Weekly, Rolling Stone, Forbes, USA Today, New York Times, Filmmaker Magazine, Los Angeles Times και American Cinematographer. Ο Craig και ο αδελφός του Brent ίδρυσαν επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Little Rock και το Ινστιτούτο Κινηματογράφου του Αρκάνσας.

ΟυκρανίαΚίεβοΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσία