Κόσμος|15.03.2022 23:06

Τουρκία: Νέο εκλογικό νόμο κατέθεσε η κυβέρνηση ΑΚΡ για να «μπλοκάρει» την αντιπολίτευση

Μαρία Ζαχαράκη

Εν μέσω πολέμου και στροφής της κυβέρνησης Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, ήρθε τη Δευτέρα στην τουρκική βουλή ένα νομοσχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος στόχο έχει να μπλοκάρει τη -διαφαινόμενη- νίκη της αντιπολίτευσης.

Η «ακατάσχετη αιμορραγία» της κυβέρνησης και του εθνικιστή εταίρου της στις δημοσκοπήσεις κατέστησαν επιτακτική ανάγκη να καταθέσουν ένα νομοσχέδιο, που τροποποιεί τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, που εκτός των άλλων πρακτικά σημαίνει ότι -αν ψηφιστεί- δεν μπορούν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο 12 μήνες μετά την υιοθέτηση του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι το σχέδιο τροποποίησης του εκλογικού νόμου που υποβλήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιφέρει και πάλι τη δική του νίκη στις κάλπες.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομιλία σήμερα: «Δεν υπάρχει καμία εξουσία ή νόμος που να μπορεί να μας εμποδίσει να σας ανατρέψουμε».

Ο Μιτάτ Σαντζάρ, συμπρόεδρος του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), είπε αντίστοιχα στην κοινοβουλευτική ομάδα: «Όλες οι κυβερνήσεις που καταφεύγουν σε τέτοια παιχνίδια, έχουν πάντα χάσει μπροστά στην ισχυρή βούληση του λαού. Αυτές είναι μάταιες προσπάθειες».

Το νομοσχέδιο των 12 σημείων φέρνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ενισχύσουν την πολυκομματική δημοκρατία.

Περιλαμβάνει τη μείωση του εκλογικού ορίου ενός κόμματος από το 10% στο 7%. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των μικρότερων κομμάτων. Αλλά το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης οι υποψήφιοι, που θα συμμετέχουν σε μια κοινή λίστα, ότι θα πρέπει να ξεπεράσουν το όριο του 7% ακόμη και αν η συμμαχία τους κερδίσει τη συνολική ψήφο σε μια εκλογική περιφέρεια.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτή η αλλαγή έχει σκοπό να βάλει σφήνα στο υπάρχον μπλοκ της αντιπολίτευσης που έχει σχηματιστεί από το CHP και το δεξιό συντηρητικό Καλό Κόμμα και άλλα 4 μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του φιλο-ισλαμικού Saadet, του Deva του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και του Κόμματος του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κανένα από αυτά τα κόμματα δεν είναι πιθανό να συγκεντρώσει 7% μεμονωμένα και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να θέσει υποψηφιότητα σε κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης (CHP και IYI).

Αυτό θέτει στους ψηφοφόρους ένα δίλημμα. Οι υποστηρικτές των μικρών κομμάτων θα διστάζουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο τους, αν είναι υποψήφιος με το κεμαλικό/κοσμικό CHP.

Οι αλλαγές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και εναντίον του MHP, εάν αναγκαστεί να θέσει υποψηφίους κάτω από το έμβλημα του AKP.

Οι αλλαγές θα περιπλέξουν τα πράγματα για την αντιπολίτευση σε μια ήδη εύθραυστη ισορροπία. Η μείωση του ορίου θα ωφελήσει τον άτυπο εταίρο του ΑΚΡ στο συνασπισμό, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Η φθίνουσα εκλογική του πορεία συνάδει με εκείνη του κυβερνώντος AKP.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τη Λαϊκή Συμμαχία να έρχεται αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση, δηλ. τη Συμμαχία του Έθνους, με ορισμένες να δείχνουν ότι η τελευταία προηγείται της κυβέρνησης ακόμη και με διαφορά 18 μονάδων.

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνAKP