Κόσμος|16.03.2022 07:48

Αλλαγή ώρας: Καταργείται η χειμερινή ώρα με απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ

Newsroom

Ίσως φέτος να είναι η τελευταία φορά που θα γυρίσουν μπροστά τους δείκτες των ρολογιών τους οι αμερικανοί, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα να καταργηθεί οριστικά η χειμερινή ώρα και, στο εξής, σε όλες τις Πολιτείες, να ακολουθείται μόνο η θερινή.

«Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω», ανέφερε ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος, στην ομιλία του, συνέδεσε την αλλαγή ώρας με την αύξηση «των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων».

Ο Σέλντον Γουάιτχαουζ, γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ, όπου τον Δεκέμβριο η νύχτα πέφτει γύρω στις 16.15, συμπλήρωσε ότι η χειμερινή ώρα «σκοτεινιάζει τη ζωή μας, κυριολεκτικά». Με τη θερινή ώρα όμως ο ήλιος ανατέλλει και δύει πιο αργά.

Δικαίωμα βέτο από Μπάιντεν

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιη η τύχη του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς, για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος και έχει δικαίωμα άσκησης βέτο. Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη πάρει θέση στο θέμα αυτό.

Η βασική ιδέα είναι ότι η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2018 να καταργηθεί η χειμερινή ώρα… το 2019. Όμως τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής αυτής της αλλαγής για το 2021. Έκτοτε, με την κρίση της πανδημίας της Covid-19, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΓερουσίαΗΠΑαλλαγή ώραςχειμερινή ώραειδήσεις τώρα