Κόσμος|17.03.2022 10:51

Πόλεμος Ουκρανία: Μεγαλύτερη δράση κατά της Ρωσίας ζητεί ο Ζελένσκι από τη Δύση – Κανένα θύμα από τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη

Newsroom

Διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες έπειτα από τη διαρροή από τους Financial Times  σχεδίου συμφωνίας 15 σημείων για το τέλος του πολέμου. Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε το εν λόγω σχέδιο, τονίζοντας πως αντιπροσωπεύει τις ρωσικές θέσεις, Από την πλευρά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε νέα του ομιλία προς τους Γερμανούς βουλευτές εξαπέλυσε πυρά κατά της Ευρώπης ζητώντας από τη Δύση να ενεργήσει πιο δυναμικά για να σταματήσουν οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Μιλώντας στη Bundestag, ο Ζελένσκι ανέφερε πως οι κυρώσεις είναι ανεπαρκείς για να σταματήσει ο πόλεμος, ενώ κατήγγειλε πως ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να κάνουν δουλειές με τη Ρωσία. Κατηγόρησε δε τη Γερμανία πως ενεργεί κυρίως οικονομικά. Κάθε χρόνο οι πολιτικοί λένε ποτέ ξανά. Τώρα βλέπω ότι αυτά τα λόγια είναι άχρηστα. Στην Ευρώπη καταστρέφεται ένας λαός», είπε επίσης.

Αναφερόμενος σε «τείχος μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» που δημιουργεί η Ρωσία στην Ευρώπη, ο κ. Ζελένσκι ανέδειξε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. «Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς (…) Τι αξίζει η ιστορική ευθύνη για ό,τι συνέβη πριν από 80 χρόνια; Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε δραματικούς τόνους και οι γερμανοί βουλευτές απάντησαν όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και για διασφάλιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας – τον οποίο «η Ρωσία έχει μετατρέψει σε ουρανό θανάτου» -, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση και για την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις και ολιγωρία από την πλευρά του Βερολίνου, η οποία στην αρχή έβλεπε τα πάντα ως «οικονομία, οικονομία, οικονομία».

«Ήταν λυπηρό για εμάς. Νιώσαμε την αντίστασή σας. Νιώσαμε ότι θέλατε να συνεχίσετε με την οικονομία», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος, όπως είπε, δεν εγκαταλείφθηκε παρά μόνο αφότου άρχισε ο πόλεμος. «Ο γερμανικός δισταγμός είναι άλλος ένας λίθος για ένα νέο τείχος στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη Γερμανία και άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον μας, συνέχισε και εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι πλέον ικανές να σταματήσουν τον πόλεμο, ενώ ανέφερε ότι οι χώρες «πέρα από τον ωκεανό» είναι αυτή τη στιγμή πιο κοντά στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Σε νέο του μεταμεσονύχτιο μήνυμα ο Ζελένσκι ανέφερε πως «οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι σαφείς: Να τελειώσει ο πόλεμος, εγγυήσεις ασφαλείας, ανεξαρτησία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις, πραγματική προστασία στη χώρα μας».

 

Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους Ρώσους διερωτήθηκε: «Πώς η πολιορκία σας στη Μαριούπολη, διαφέρει από αυτή στο Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου;» Επιπρόσθετα χαρακτήρισε την Ρωσία «κράτος – τρομοκράτη».

Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Μόσχα: Συνάντηση με Πούτιν μόνο για συμφωνία

Η Μόσχα ανακοίνωσε από την πλευρά της πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: «Βάλτωσαν» οι Ρώσοι σε όλα τα μέτωπα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει σε όλα τα μέτωπα, ανέφερε την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα τις τελευταίες ημέρες» και συνεχίζουν να υφίστανται βαριές απώλειες, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η ουκρανική αντίσταση παραμένει ισχυρή.

«Η συντριπτική πλειονότητα του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια των Ουκρανών», αναφέρει το βρετανικό ΥΠΑΜ.

Μια προηγούμενη έκθεση πληροφοριών του υπουργείου ανέφερε ότι η Ρωσία καταφεύγει στη χρήση παλαιότερων, λιγότερο ακριβών όπλων, τα οποία είναι λιγότερο αποτελεσματικά στρατιωτικά και πιο πιθανό να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων.

Λόγω των καθυστερήσεων στην «επίτευξη των στόχων τους και της αποτυχίας να ελέγξουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο», η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία πιθανόν «έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα όπλα που εκτοξεύονται από αέρος σε απόσταση αναμονής από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί», οδηγώντας την να καταφύγει σε όπλα που είναι λιγότερο στρατιωτικά αποτελεσματικά.

Σκληρά μηνύματα από τη Μόσχα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, διαμήνυσε πως η Μόσχα έχει τη δύναμη να βάλει στη θέση τους τους εχθρούς της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ότι η θα χαλάσει το ρωσοφοβικό σχέδιο της Δύσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την «αηδιαστική» ρωσοφοβία σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τη Ρωσία να γονατίσει και στη συνέχεια να τη διαλύσουν. «Δεν θα το πετύχουν. Η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει όλους τους θρασύτατους εχθρούς μας στη θέση τους», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ομιλία του προς το ρωσκό λαό ανέφερε πως «η συλλογική Δύση προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία μας, εικαζόμενος για στρατιωτικές απώλειες, για κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, προκειμένου να προκαλέσει μια εξέγερση του λαού στη Ρωσία».

«Όμως οποιοσδήποτε λαός, ειδικά ο ρωσικός λαός, είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους αληθινούς πατριώτες από τους καθάρματα και τους προδότες και θα τους φτύσει», είπε για εκείνους που δεν υποστήριξαν το Κρεμλίνο.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αναγκαία και φυσική αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας και την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε έκκληση για δράση», είπε ο Πούτιν και κατηγόρησε την Δύση ότι επιχειρεί να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση με τη βοήθεια της «πέμπτης φάλαγγας» της. «Και υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τέτοιες προσπάθειες.

Χτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ως "εγκληματία πολέμου", την πιο έντονη επίπληξη που έχει κάνει μέχρι στιγμής στον Ρώσο πρόεδρο, αφού ανακοίνωσε επιπλέον 800 εκατ. δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία, για την αγορά περισσότερων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν ήταν "απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική", σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σώοι οι άμαχοι που βρήκαν καταφύγιο στο θέατρο στη Μαριούπολη που βομβαρδίστηκε - 53 νεκροί στην πόλη Τσερνιχίβ

Επί του πεδίου, οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ έφτασαν τους 53. «Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες», επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες».

Από την άλλη, σε ορισμένα θετικά νέα, όπως όλα δείχνουν, δεν σημειώθηκε καμία απώλεια κατά τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη για τον οποίο η Μόσχα με το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Το θέατρο, ένα τοπόσημο της πόλης και της Ουκρανίας γενικότερα, δέχθηκε αεροπορική επίθεση ενώ είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.000 άμαχοι.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαBundestagΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιπόλεμος