Κόσμος|17.03.2022 13:18

Πόλεμος Ουκρανία: Στη Λβιβ σήμερα ο Τσαβούσογλου για συνομιλίες με Κουλέμπα - Ευχαριστώ Ζελένσκι στον Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στην πόλη Λβιβ.

Μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταβαίνει σήμερα στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του Τσαβούσογλου στη Λβιβ κρατούνται μυστικές. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η επίσκεψη του υπουργού στην πόλη Λβιβ, στο δυτικότερο τμήμα της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί μέσω Πολωνίας.

Ωστόσο, το κομμάτι του ταξιδιού του Τσαβούσογλου από την Πολωνία μέχρι τη Λβιβ σχεδιάστηκε με μεγάλη μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έχει άλλη επιλογή από το να ταξιδέψει στη Λβιβ μέσω ξηράς, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν το ταξίδι θα γίνει με τρένο ή με ιδιωτικό όχημα.

Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μην αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της επίσκεψης Τσαβούσογλου έως ότου ο υπουργός φύγει από την Ουκρανία.

Ατζέντα: Κατάπαυση πυρός και εγγυητές

Το νούμερο ένα θέμα στη συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Κουλέμπα αναμένεται να είναι η κατάπαυση του πυρός και οι εγγυήσεις ασφαλείας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων αναφέρθηκε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις εγγυήσεις ασφαλείας για να σταματήσει ο πόλεμος.

Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας από ορισμένες χώρες, προκειμένου να εγκαταλείψει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ ή ένα καθεστώς παρόμοιο με την ουδετερότητα.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειές της να γίνει ένας από τους αρχιτέκτονες της ειρήνης μετά τον πόλεμο, μεσολαβώντας στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμη κοινό παρονομαστή μεταξύ των μερών, συνεχίζει τις διπλωματικές του προσπάθειες, μετά την αρχική τριμερή συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ υπουργών Εξωτερικών, επισκεπτόμενος αυτή τη φορά ο ίδιος Λαβρόφ και Κουλέμπα στις χώρες τους.

Ευχαριστώ από τον Ζελένσκι στον Ερντογάν

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Κάνοντας μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνομιλία, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στον Τούρκο πρόεδρο αποκαλώντας τον «φίλο της Ουκρανίας».

«Μιλήσαμε με το φίλο της Ουκρανίας πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη ρωσική επιθετικότητα, την οποία παλεύει ο ουκρανικός λαός. Συζητήσαμε επίσης το θέμα του ανοίγματος του δρόμου για έναν ειρηνευτικό διάλογο. Είμαι ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξή τους».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΟυκρανίαειδήσειςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαπόλεμος