Κόσμος|17.03.2022 19:43

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιοι είναι οι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί και τι σημαίνει ο θάνατός τους για την εισβολή της Ρωσίας

Newsroom

Άλλος ένας Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στην Μαριούπολη, όπως ισχυρίζονται Ουκρανοί αξιωματούχοι. Είναι ο τελευταίος θάνατος που αναφέρεται για έναν από τους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.  Η πλευρά της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι έχει πεθάνει ένας αριθμός Ρώσων στρατιωτικών και το δημοσίευμα του Sky News καταγράφει ποιοι είναι οι εν λόγω αξιωματικοί, αλλά και τι σημαίνει ο θάνατός τους για την επιχείρηση της Ρωσίας στη χώρα.

Από το πρωί της Πέμπτης, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών (SSSCIP) της Ουκρανίας υποστήριζε ότι συνολικά 14.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι νεκροί χαθεί.

Αυτοί είναι οι Ρώσοι στρατηγοί που έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές

Oleg Mityaev

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Ρώσο υποστράτηγο Oleg Mityaev κατά τη διάρκεια της εισβολής στην πολιορκημένη Μαριούπολη την Τρίτη. Οι υποστράτηγοι είναι ο κατώτερος από τους υψηλότερους βαθμούς στον ρωσικό στρατό, που ισοδυναμεί με τον βαθμό OF-6 του ΝΑΤΟ ή με έναν ταξίαρχο στον βρετανικό στρατό. Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο δημοσίευσε στο Telegram μια φωτογραφία, όπως είπε, του νεκρού αξιωματικού, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε τον θάνατο ενός Ρώσου στρατηγού, αλλά δεν τον κατονόμασε. Ο Mityaev, 46 ετών, διοικούσε την 150η μηχανοκίνητη μεραρχία τυφεκιοφόρων και είχε πολεμήσει στη Συρία, δήλωσε ο κ. Gerashchenko. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση του θανάτου από τη Ρωσία.

Andrei Sukhovetsky

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υποστράτηγος Andrei Sukhovetsky πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο υποστράτηγος Sukhovetsky ήταν αναπληρωτής διοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων. Ο θάνατός του αναφέρθηκε στη Ρωσία από μια ομάδα βετεράνων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, VK. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και ο υποστράτηγος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στην εκστρατεία του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Vitaly Gerasimov

Ο θάνατος του υποστράτηγου Vitaly Gerasimov στις 7 Μαρτίου ανακοινώθηκε από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών με βάση μια υποκλοπή ραδιοφωνικής κλήσης. Ήταν ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της 41ης Στρατιάς και σκοτώθηκε έξω από το Χάρκοβο, σύμφωνα με συνομιλία μεταξύ δύο αξιωματικών της FSB. Είχε πολεμήσει με τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και την Τσετσενία και είχε λάβει μέρος στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Andrey Kolesnikov

Ο υποστράτηγος Andrey Kolesnikov, διοικητής της 29ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, σκοτώθηκε σε μάχες πάνω από τη Μαριούπολη στις 11 Μαρτίου. Ο κ. Gerashchenko ανακοίνωσε τον θάνατό του την επόμενη ημέρα.

Ποιοι είναι οι άλλοι αξιωματικοί που η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι είναι νεκροί;

Andrei Zakharov

Ο συνταγματάρχης Andrei Zakharov, διοικητής του 6ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων της 90ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, σκοτώθηκε κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν και πάλι μια υποκλαπείσα ραδιοφωνική συνομιλία, η οποία κυκλοφόρησε μαζί με ένα βίντεο από μια ενέδρα κατά των αρμάτων μάχης, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του συνταγματάρχη Ζαχάροφ.

Konstantin Zizevsky

Τον θάνατο του Konstantin Zizevsky, συνταγματάρχη της φρουράς, ανέφερε στο Instagram ο Mikhail Vedernikov, κυβερνήτης της περιοχής Pskov στα βορειοδυτικά της Ρωσίας. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Yuri Agarkov

Στην ίδια ανάρτηση στο Instagram, ο κυβερνήτης Vedernikov ανέφερε τον θάνατο του αντισυνταγματάρχη της φρουράς Yuri Agarkov. Διοικούσε ένα μηχανοκίνητο σύνταγμα τυφεκιοφόρων, σύμφωνα με δημοσίευμα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο Kamyshin.
 

Dmitry Safronov

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, ο αντισυνταγματάρχης Dmitry Safronov, διοικητής της 61ης ξεχωριστής ταξιαρχίας πεζοναυτών, σκοτώθηκε σε επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης Chuhuiv.

Denis Glebov

Ο υπολοχαγός Denis Glebov, αναπληρωτής διοικητής της 11ης ξεχωριστής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, σκοτώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του Chuhuiv, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους της άμυνας. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι του απονεμήθηκε μετά θάνατον το παράσημο του Τάγματος του Θάρρους.

Magomed Tushaev

Ο στρατηγός Magomed Tushaev ήταν επικεφαλής μιας φάλαγγας των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας όταν σκοτώθηκε κοντά στο Hostomel. Ήταν διοικητής της 141ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της εθνικής φρουράς και φέρεται να είχε κατηγορηθεί ότι ηγήθηκε μιας σειράς ομοφοβικών εκκαθαρίσεων στην Τσετσενία.

Vladimir Zhoga

Ο θάνατος του συνταγματάρχη της φρουράς Vladimir Zhoga αναφέρθηκε στο Telegram από τον Denis Pushilin, τον επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Ανέφερε ότι ο αξιωματικός σκοτώθηκε στη Βολνοβάχα της ανατολικής Ουκρανίας ενώ «συμμετείχε στην εκκένωση αμάχων». Ο συνταγματάρχης φρουράς Zhoga ήταν ο ουκρανικής καταγωγής διοικητής του ξεχωριστού τάγματος αναγνώρισης Sparta, μιας αυτονομιστικής δύναμης που φρουρείται στο Ντονέτσκ.

Τι σημαίνει ο θάνατος των Ρώσων στρατιωτικών για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας;

Ο ανταποκριτής του Sky News Alistair Bunkall δήλωσε ότι ο θάνατων των Ρώσων στρατηγών σίγουρα προσθέτει αξιοπιστία στην εκτίμηση ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως έχει σχεδιαστεί. «Δύο θεωρίες είναι ότι οι Ρώσοι στρατηγοί πήγαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου για να διευθετήσουν το στρατηγικό χάος στο οποίο έχουν περιέλθει ορισμένα τάγματα ή για να ενθαρρύνουν τους αποθαρρυμένους στρατιώτες να προχωρήσουν», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο Sean Bell, υπάρχουν γενικά τρία επίπεδα πολέμου: Τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό.

Συνήθως, οι μείζονες στρατηγοί τοποθετούνται μακριά από τον τακτικό πόλεμο, ο οποίος καλύπτει τις μάχες επί του εδάφους. «Είναι προφανές ότι αυτός ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που περίμενε ο Πούτιν», δήλωσε στο Sky News. «Ως αποτέλεσμα αυτού, είναι σαφές ότι ξεφορτώθηκε μια ολόκληρη δόση ανώτερων στρατηγών, έφερε μερικούς νέους και μπορείτε μόνο να φανταστείτε ποιες ήταν οι διαταγές πορείας προς αυτούς - πηγαίνετε στο μέτωπο και θέλω να δω λίγη δράση».

Ως εκ τούτου, τους βλέπουμε να «προσπαθούν να εμπνεύσουν, να παρακινήσουν, να καθοδηγήσουν, σε τακτικό επίπεδο τον στρατό στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε. Ο κ. Bell εξήγησε ότι θα μπορούσαν να είναι περίπου 20 στρατηγοί που εμπλέκονται σε αυτή την εκστρατεία, αλλά «δεν θα ήταν καθόλου περίεργο να δούμε έναν τριψήφιο αριθμό» στον ρωσικό στρατό.

ΟυκρανίανεκροίστρατιωτικοίπόλεμοςΡωσίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα