Κόσμος|18.03.2022 17:36

Πόλεμος Ουκρανία: Τι συζήτησαν Μπάιντεν και Σι - Αγωνία για 1.300 εγκλωβισμένους στο θέατρο στη Μαριούπολη

Newsroom

Με τρομακτικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να δεσμεύεται σε συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν ότι η χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο Οργανισμός υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Όσο οι ώρες περνούν αυξάνεται όλο και περισσότερο η αγωνία για τους 1.300 ουκρανούς πολίτες που σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 816 νεκροί άμαχοι - Ουκρανία: 222 νεκροί στο Κίεβο

Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με το πρακτορείο Reuters να σημειώνει ότι ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών υπολογίζεται σε πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Κιέβου, 222 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Ανάμεσά τους καταμετρώνται 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά. Παράλληλα, 889 άνθρωποι στο Κίεβο έχουν τραυματιστεί, οι 241 εκ των οποίων είναι άμαχοι, επεσήμαναν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωσή τους.

Σι Τζινπινγκ σε Μπάιντεν: Δεν ωφελούν κανένα οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις, αλλά και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, όπως μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν μπορούν να προχωρήσουν όταν βρίσκονται σε αντιπαράθεση ενώ οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε χαρακτηριστικά ο Σι στον αμερικανό ομόλογό του σε συνομιλία που είχαν μέσω βιντεοκλήσης. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δε θέλουμε να δούμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ οφείλουν να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη, ανέφερε το Reuters.

Ζελένσκι: Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης - 1.300 εγκλωβισμένοι λέει το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι οι εργασίες διάσωσης στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης συνεχίζονται. Από το σημείο έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι, αλλά σύμφωνα με το Κίεβο ακόμα 1.300 έχουν εγκλωβιστεί στο υπόγειο

Σε διαδικτυακό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αρχές να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς την περικυκλωμένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία.

Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να παράσχουν περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το πόσοι άνθρωποι επέζησαν από την επίθεση στο θέατρο, όπου πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι.

Τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν να προελαύνουν λέει Ουκρανία

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει να προελαύνουν στο πεδίο, χάρη στα ουκρανικά στρατεύματα που τα έχουν εμποδίσει. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει προβλήματα με τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων, καθώς και προβλήματα επικοινωνίας.

ΟυκρανίαΣι Τζινπίνγκπόλεμοςειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΤζο ΜπάιντενΜαριούποληΚίεβοΗΠΑΡωσίαΚίναΒλαντίμιρ Πούτιν