Κόσμος|19.03.2022 21:41

Καλίν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να διευκολύνει μία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Al Jazeera σχετικά με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, τόνισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για μια κατ' ιδίαν συνάντηση.

Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο. Επίσης είπε ότι ο Πούτιν θέλει να είναι σε ισχυρή θέση όταν θα συναντηθεί με Ζελένσκι και δεν θέλει να φαίνεται αποδυναμωμένος από στρατιωτικές απώλειες ή οικονομικές κυρώσεις.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να διευκολύνει μία τέτοια συνάντηση» είπε πάντως. Τονίζοντας ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί, ο Καλίν επεσήμανε ότι «Μια συμφωνία είναι δυνατή, αλλά πότε και πώς; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή. Αν και δεν υπάρχει τελική γραπτή συμφωνία σε αυτό το σημείο, οι ομάδες διαπραγμάτευσης πλησιάζουν όλο και πιο πολύ.

Νομίζω ότι η πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών θα αυξηθεί όταν οι θέσεις τους αρχίσουν να συγκλίνουν. Μια συμφωνία, μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία συνάντηση στρατηγικού επιπέδου».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν εγκατέλειψε την ιδέα να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι με έναν φιλα προσκείμενο στη Μόσχα και έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι ο Ζελένσκι είναι ο ηγέτης του ουκρανικού λαού, είτε του αρέσει είτε όχι. Αν και απορρίπτουμε τη ρωσική κατοχή, οι αντιρρήσεις των Ρώσων πρέπει να ληφθούν υπόψη. Γιατί μετά από αυτόν τον πόλεμο θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού μπλοκ.

Φυσικά, η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τη Ρωσία εδώ, αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν ξέρω πότε θα θέλει να το κάνει αυτό. Αλλά νομίζω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ιμπραχίμ ΚαλίνΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΟυκρανίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΤουρκία