Κόσμος|20.03.2022 12:44

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τσαβούσογλου: Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι παρατηρείται σύγκλιση στις θέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας σε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα και ενώ ο πόλεμος μαίνεται για 25η ημέρα

Συγκεκριμένα, βλέπει ότι σχεδόν συμφωνούν στα 4 σημεία, τα οποία είχε αποκαλύψει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο BBC καθώς και σε ρεπορτάζ της «Χουριέτ», μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν.

Έξι άρθρα στο τραπέζι

Ο Ιμπραχίμ Καλίν απαρίθμησε 6 θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στα 4 πρώτα από αυτά οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν.

  • ΠΡΩΤΟ: Η ουδετερότητα της Ουκρανίας... Δηλαδή, η εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
  • ΔΕΥΤΕΡΟ: Αφοπλισμός και αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας.
  • ΤΡΙΤΟ: Η διαδικασία που η ρωσική πλευρά αποκαλεί «από-ναζιστικοποίηση».
  • ΤΕΤΑΡΤΟ: Άρση των εμποδίων στην ευρεία χρήση των ρωσικών στην Ουκρανία.
  • ΠΕΜΠΤΟ: Το καθεστώς του Ντονμπάς
  • ΕΚΤΟ: Το καθεστώς της Κριμαίας

Για τα υπόλοιπα, «θα πρέπει να λυθούν σε επίπεδο ηγετών», αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κοντά η κατάπαυση και η συνάντηση ηγετών;

Όσον αφορά μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει αισιόδοξος και πάλι.

«Εάν τα μέρη δεν υποχωρήσουν από τις τρέχουσες θέσεις τους, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι για κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ των ηγετών. Αυτό είναι πλέον γνωστό», ενώ μία συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι την τοποθετεί όταν «θα υπάρξει ειρήνη ή συμφωνία, τότε σίγουρα θα συναντηθούν. Δεν αποκλείει κανένας τους αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είναι αρνητικοί στο να συναντηθούν».

Πιθανότητες να συναντηθούν στην Τουρκία

«Κάναμε την πρώτη πρόταση ως προς αυτό το θέμα, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Και σήμερα βλέπουμε ότι καταρχήν καμία πλευρά δεν είναι αντίθετη. Κάποιες άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει επίσης αντίστοιχες πρωτοβουλίες, προσπάθειες να τους φέρουν κοντά. Αλλά θα το αντιμετωπίζαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση αν τους φιλοξενούσαμε εμείς στην Τουρκία. Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι να συναντηθούν. Είτε γίνει στην Τουρκία, είτε αλλού. Είναι σημαντικό για εμάς να συναντηθούν οι δύο πλευρές», είπε ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να είναι ο διαμεσολαβητής, κατόπιν επιθυμίας των δύο ηγετών

Ποια πλευρά είναι πιο κοντά στην ειρήνη; Ή Ουκρανία ή η Ρωσία;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να κάνει μία τέτοια εκτίμηση λέγοντας ότι η Τουρκία λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ισότιμα απέναντι στα δύο μέρη.

«Λειτουργούμε ως διαμεσολαβητές. Θέλουμε να παίξουμε έναν βοηθητικό ρόλο. Επομένως, δεν θα ήταν σκόπιμο να κάνω μια εκτίμηση για το αν μία πλευρά θέλει περισσότερα», είπε υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με την πολιτική αρχών και την έντιμη στάση της Τουρκίας. «Και οι δύο πλευρές έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία», πρόσθεσε.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουπόλεμοςΡωσίαΤουρκίαΒλαντίμιρ ΠούτινΒολοντιμίρ Ζελένσκι