Κόσμος|21.03.2022 18:03

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν έριξε υπερηχητικούς πυραύλους

Newsroom

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 26η ημέρα η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει δύο φορές υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal που μπορούν να πετάξουν με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι;

Η Ρωσία δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει - δύο φορές - τους νεότερους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal ('Στιλέτο') στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την Κυριακή ότι κατέστρεψε μια αποθήκη καυσίμων κοντά στο Μικολαίβ και το Σάββατο μια υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών στα δυτικά.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι οι επιθέσεις αντιπροσώπευαν την πρώτη χρήση του όπλου νέας γενιάς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δυτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη φορά που υπερηχητικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν σε μάχη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinzhal, που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG, ως "ιδανικό όπλο". Μπορεί να πετάξει με ταχύτητα έως και 10 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και - όπως ένας πιο αργός πύραυλος κρουζ - μπορεί να κάνει ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθιστώντας δυσκολότερο για τα συστήματα αεράμυνας να τον εντοπίσουν και να τον αναχαιτίσουν.

Οι πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση συμβατικών κεφαλών με υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη ακρίβεια από άλλους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων. Αρκετές χώρες εργάζονται πάνω στην τεχνολογία αυτή, μεταξύ των οποίων η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Γιατί τους χρησιμοποιεί η Ρωσία;

Ο Vasily Kashin, ένας Ρώσος αναλυτής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η μεγαλύτερη διείσδυση και η καταστροφική ισχύς του συστήματος Kinzhal θα είναι πιο αποτελεσματική από τους υποηχητικούς πυραύλους στην καταστροφή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων, αλλά άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν ισχυριστεί ότι δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της σύγκρουσης.

Ο Pavel Felgenhauer, ένας άλλος Ρώσος αναλυτής, δήλωσε ότι ο πύραυλος θα άλλαζε ελάχιστα στο έδαφος της Ουκρανίας πέρα από το να «δώσει ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό και προπαγανδιστικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι η χρήση του μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεμένουν από άλλα όπλα.

Ένας Βέλγος αναλυτής αμυντικής στρατηγικής, ο Joseph Henrotin, έγραψε επίσης στο Twitter ότι η Ρωσία μπορεί να εξαντλεί τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander ή να θέλει να αυξήσει το διακύβευμα με την ανάπτυξη ενός υπερηχητικού πυραύλου με πυρηνικές ικανότητες.

Σύμφωνα με τον Guardian η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να πει τι είδους πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσίαπύραυλοιπόλεμοςΒλαντίμιρ Πούτιν