Κόσμος|21.03.2022 16:18

Κυπριακή ΑΟΖ: Ταμιευτήρας φυσικού αερίου υψηλής ποιότητας εντοπίστηκε στο τεμάχιο 10

Newsroom

Με επιτυχία και ασφάλεια ολοκληρώθηκαν στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2».

Τις εργασίες γεώτρησης που περιελάμβαναν και δοκιμές παραγωγής, διεξήγαγαν η κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited / Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

Προς ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων 

Η ανακοίνωση του υπουργείου  Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου αναφέρει ότι με τη γεώτρηση καταδείχθηκε η παρουσία ταμιευτήρα φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Σε λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί, θα προχωρήσει η κοινοπραξία για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του ταμιευτήρα, αλλά και των δυνητικών επιλογών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της ανακάλυψης ενώ, δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, η κοινοπραξία θα κοινοποιήσει στο υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεδομένων που συνελέγησαν από τις γεωτρητικές και δοκιμαστικές εργασίες, μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2» ξεκίνησαν στις 20 Δεκεμβρίου 2021 και πραγματοποιήθηκαν από το γεωτρύπανο «Stena Forth», το οποίο αναχώρησε από το σημείο της γεώτρησης αργά το βράδυ της Κυριακής, 20 Μαρτίου.

κυπριακή ΑΟΖΚύπροςφυσικό αέριοΑΟΖγεώτρησηειδήσεις τώρα