Κόσμος|21.03.2022 20:16

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκαριστικό βίντεο από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου στο Κίεβο - Τι υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Newsroom

Η τελευταία βίαιη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 20 Μαρτίου, σε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, από τον βομβαρδισμό του εμπορικού κέντρου, βόρεια της πόλης, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άνθρωποι.

Οι χειρότερες καταστροφές στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου

Οι καταστροφές στο σημείο ήταν από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στην ουκρανική πόλη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. «Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο δεν είναι σύμπτωση. Ο Πούτιν θέλει να λιμοκτονήσουν οι πολίτες για να τους κάνει να πιέσουν την ηγεσία τους», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, συμπληρώνοντας: «Αντ’ αυτού, ας ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία του Πούτιν. Αν συνεχίσετε να συνεργάζεστε μαζί τους, έχετε αίμα στα χέρια σας». Από το σημείο της επίθεσης φωτογραφίες και βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα, πριν λίγη ώρα, η ρωσική κυβέρνηση.

Ρωσικό υπουργείο άμυνας: Το εμπορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε αποθήκη πυρομαχικών

Η Ρωσία ανέφερε τη Δευτέρα ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη αργά χθες, Κυριακή, προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. «Οι περιοχές κοντά στο εμπορικό κέντρο χρησιμοποιούνταν ως μια μεγάλη βάση για την αποθήκευση ρουκετών και για την επανόπλιση εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σε δημοσιογράφους.

«Υψηλής ακριβείας οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου μια ουκρανική μονάδα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε.

Ρωσικά πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Χερσώνα

Δυνάμεις του ρωσικού στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικής διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας.

Ο δημοσιογράφος Max Seddon από τους Financial Times έγραψε στο Twitter: "Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικού πλήθους στη Χερσώνα, όπου διεξάγονται τακτικές διαδηλώσεις από τότε που την κατέλαβαν. Φαίνεται επίσης ότι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Υπάρχουν αναφορές (και βίντεο) για τραυματίες πολίτες".

Και ο Yaroslav Trofimov της Wall Street Journal ανέβασε στο Twitter βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τραυματισμένοι από τους από τους πυροβολισμούς.

Επίθεση σε ψυχιατρική κλινική στο Μικολάιφ

Την ώρα που στην Οδησσό της Ουκρανίας καταγραφόταν η πρώτη επίθεση - και μάλιστα διά θαλάσσης - σύμφωνα με την Ουκρανική πλευρά λάμβανε χώρα και μία επίθεση σε βάρος ψυχιατρικής κλινικής στο Μικολάιφ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Open στην Οδησσό, Γεωργία Λαγού, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων μπήκε η κλινική που βρίσκεται στο Μικολάιφ ωστόσο από την επίθεση δεν καταγράφηκαν θύματα.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τοπικά μέσα δεν υπήρξαν τραυματίες ή θύματα καθώς λόγω του συναγερμού οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν άμεσα στο καταφύγιο.

Σημειώνεται πως στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχει μέρος του ρωσικού στόλου και συγκεκριμένα, αποβατικά, πυραυλάκατοι, καταδρομικά και φρεγάτες.

«Σήμερα εργαζόμαστε όλη την ημέρα»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εκπρόσωποι Κιέβοι και Μόσχας πραγματοποίησαν 90λεπτη τηλεδιάσκεψη, ενώ οι ομάδες εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να συνεδριάζουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Σήμερα εργαζόμαστε όλη την ημέρα», δήλωσε ο Ουκρανός εκπρόσωπος και νομοθέτης Νταβίντ Αρακάμια.

Οι δύο χώρες έχουν εισέλθει σε αρκετούς γύρους συνομιλιών μέχρι στιγμής, οι οποίες ξεκίνησαν στη Λευκορωσία και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ή αποχώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ανυποχώρητος ότι η χώρα του δε θα δεχθεί όρους ειρήνης που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε "εμπόριο" με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι'αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Το μήνυμά του αυτό προς την ΕΕ συμπίπτει με τη διεξαγωγή σήμερα συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ για να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ρωσίας.

«Παρακαλώ μην είσαστε χορηγοί των πολεμικών όπλων αυτής της χώρας, της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι, προτού απευθυνθεί ευθέως στους Γερμανούς: «Έχετε τη δύναμη, η Ευρώπη έχει τη δύναμη».

Η Γερμανία έχει επικριθεί για την αντίθεσή της σε ένα άμεσο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε «όλον τον κόσμο».

«Θα επηρέαζε πολύ σοβαρά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, αυτό είναι προφανές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΡωσίαΚίεβοεμπορικό κέντροΒλαντίμιρ Πούτινπόλεμοςειδήσεις τώραΟυκρανία