Κόσμος|22.03.2022 10:05

Πόλεμος Ουκρανία - Εκπρόσωπος Ερντογάν: Νωρίς για Πούτιν να συναντηθεί με Ζελένσκι

Μαρία Ζαχαράκη

Είναι νωρίς για μία συνάντηση ηγετών, δηλώνει τώρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι οι θέσεις των δύο πλευρών δεν είναι τελικά τόσο κοντά και ότι οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες πρέπει να ολοκληρώσουν προηγουμένως τις συνομιλίες τους.

Αντίθετα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ανοιχτός σε συνάντηση, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι «η διαπραγματευτική ομάδα στη Λευκορωσία ασχολείται με θέματα σε τεχνικό επίπεδο. Γι’ αυτό η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι σημαντική. Οι ηγέτες πρέπει να συναντηθούν σε ανώτατο στρατηγικό επίπεδο για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Εάν μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την τρίτη συνάντηση, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για το τέλος του πολέμου. Τα βήματα που θα γίνουν εδώ θα καθορίσουν επίσης τη γενική πορεία των επόμενων 10 ετών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν πρόσθεσε ότι ως Τουρκία διατηρούν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να συναντηθούν για να λύσουν τα προβλήματα.

«Θα συνεχίσουμε εντατικοποιώντας τις προσπάθειές μας», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νικητής στον πόλεμο. «Η διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατόν να αντέξει ένα δεύτερο ψυχρό πόλεμο. Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και παγκόσμιες επιπτώσεις του θα είναι καταστροφικές για όλους. Η προσπάθεια του προέδρου μας, του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Άμυνας, του διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών και όλων των συνεργατών είναι επικεντρωμένη στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πρόληψη ενός πολέμου», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

ειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςΒολοντιμίρ Ζελένσκι